Случвало ли ви се е да прочетете нещо, написано от Уорън Бъфет, или пък да чуете за нещо, което той е направил, и да си помислите: „Защо не се сетих за това?“.

Освен с познанията си в сферата на инвестициите и борсите, Бъфет е познат и с много житейски мъдрости, които са се превърнали в популярни цитати.

Наскоро той сподели няколко съвет за това какво трябва да прави човек, за да постига целите си.

Подбирайте внимателно своите приятели

Бъфет наскоро навърши 90 години, като за неговият приятел Бил Гейтс го поздрави за празника и изпече шоколадова торта с неговия лик. „От всичко, което научих от Уорън, най-важното е какво представлява приятелството“, каза тогава основателят на Microsoft.

Преди няколко години самият Бъфет казва пред студенти, че човек се насочва в посоката, в която вървят неговите приятели.

„Важно е да се обкръжите с хора, които са по-добри от вас. Вашите приятели ще ви оформят като личност с годините. Намерете няколко човека, които да ви бъдат добри приятели, и направете всичко по силите си, за да ги запазите до вас до края на живота си“, казва той.

Лягайте си малко по-знаещи всеки ден

Фактът, че Бъфет е постигнал толкова успехи в живота си, е една от причините много хора да търсят неговите съвети. Самият той обаче смята, че всеки може да постигне такъв успех, ако следва едно просто правило – да се постараете да сте малко по-знаещи всеки път, когато си лягате.

Бъфет казва, че отделя 80% от деня си за четене и съветва всички, които искат да имат неговия успех, да прочитат поне по 500 страници на ден. Макар че малцина от нас могат да отделят нужното време за подобно начинание, основната идея е да постигаме напредък във всичко, което правим. Повечето от нас могат да си позволят да прочитат 15-20 страници на ден, подобрявайки разбирането си за света и за околните. Както би ви казал и самият Бъфет - умът е най-мощния инструмент за успех в бизнеса.

Подобрете комуникационните си умения

„Най-важната инвестиция, която можете да направите, е в самите вас“, казва Оракулът от Омаха

Бъфет инвестира в подобряване на способността си да комуникира ефективно още от ранна възраст. „Един лесен начин да увеличите богатството си с 50% е да инвестирате в усъвършенстването на уменията си за общуване – както писмено, така и устно“, съветва той.

Казвайте „не“ по-често

Бъфет от много отдавна знае, че най-ценното нещо, с което разполага всеки човек, е времето. За това той е отделил много усилия, за да усъвършенства умението си да изгражда граници между себе си и останалите.

„Разликата между успешните и наистина успешните хора е, че вторите казват „не“ на почти всичко“, казва Бъфет.

Тази идея е директно обвързана с вътрешната ни оценка. Когато опростяваме живота си, казвайки „не“ отново и отново на неща, които заслужават нашето време и внимание, ние можем да се фокусираме върху това да казваме „да“ на малкото неща, които наистина имат значение.

Марсел Шуантес, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Източник: Мениджър Нюз