Само 20 минути ходене на ден са достатъчни, за да намалят риска от ранна смърт, посочва ново изследване. Според учените липсата на упражнения е причина за двойно повече смъртни случая, отколкото затлъстяването. 

„Посланието е просто: дори малко количество физическа активност всеки ден могат да имат значителни здравни ползи за хората, които са физически неактивни“ – казва ръководителят на изследването, проф. Улф Екелунд от Кеймбриджкия университет.

Макар и да открихме, че само 20 минути са от значение, трябва да се стремим към повече – физическата активност има множество доказани ползи за здравето и трябва да бъде важна част от всекидневния ни живот. 
Проучването обхваща 334 000 европейци, проследени за период от средно 12 години. Отчетени са теглото, обиколката на кръста и физическата активност, докладвана от всеки от участниците. Най-големи различия учените са наблюдавали между хората, които били напълно неактивни и тези, които били умерено неактивни.

Преходът от пълна неактивност към умерена е достатъчен, за да намали риска от преждевременна смърт с една четвърт, изчислили са учените. За да се постигне това е достатъчно човек да се разхожда с бодра крачка по 20 минути на ден – това гори около 100 калории. 

Източник: healthiestblog.com