Влагаш много време и усилия, за да изгориш излишните мазнини и да оформиш мускулатурата и тялото си, но без успех? Напредъкът е минимален и трудно постижим? Усещаш, че има проблем, но не можеш да напипаш точно къде и какъв е той, за да го отстраниш?

Намираш ли себе си в тези редове? Ако е така – статията е точно за теб!

Къде грешиш. Какво пропускаш. Кои са причините за липсата на резултати. Какво и кой може да ти помогне да постигнеш целта си по-лесно.

Това са част от нещата, за които ще говорим тук. И така – по същество:

Често срещани причини за провал и как да ги избягваш

Основните причини за неуспех в диетата и тренировките са три:

  • Липса на знания и неразбиране на материята;
  • Липса на достатъчно мотивация;
  • Липса на постоянство и отговорност;

1. Липса на знания

Това е първият проблем, с който се сблъскват повечето начинаещи, които се опитват да отслабнат или да развият мускулатурата си.

Не се раждаме научени и когато се захванем с нещо ново и непознато, липсата на знания и разбиране за това какво ТРЯБВА и НЕ ТРЯБВА да правим може да се окаже камъкът, който спъва напредъка ни и постигането на целта.

Това, че в днешно време в интернет е пълно с противоречива информация, не помага. Мрежата е пълна с убеждаващи, но недоказани източници на информация. С много примамливи обещания за лесни резултати, без особени усилия. И като начинаещ – ти се губиш във всичко това. Или пък изобщо не се впускаш в дълбокото и просто избираш първия удобен за теб вариант. И в двата случая – рискът е голям.

За да не станеш жертва на собствено си незнание и за да не бъдеш подведен по грешен път още преди да си започнал промяната си – трябва да бъдеш критичен.

Преди да се потопиш в морето от примамливи бързи диети, претоварващи тренировки и многообещаващи фитнес добавки, се опитай да се информираш за основните неща. Търси информация от различни, но реномирани и доказали се във времето и практиката източници.

Ако търсиш помощ – заложи на професионалисти с опит, изпитана практика и много доволни клиенти зад гърба си. А ако искаш да се справиш сам – търси и се оповавай за знанията си на книги и статии с научно обоснование и реални доказалтества за твърденията в тях. Не вярвай на всеки инфлуенсър, на всеки напудрен продукт и на всяка модерна диета.

Откъде да започнеш?

Окей, вече знаеш как да търсиш надеждна информация и знания, които са ти необходи за да поемеш по правилния път към постигането на целта си от самото начало. Откъде да започнеш обаче? Отговорът е – от основата. А именно – храненето и тренировките.

В правилното хранене и в адекватната, редовна физичска активност, се крие постигането на всяка физическа цел, която можеш да си поставиш. Така че, ако наистина искаш да успееш – преди всичко трябва да си изградиш пълноценен хранителен режим и тренировъчна програма, отговарящи изцяло на твоите цели и физически възможности.

Това не е всичко обаче. Ежедневнието също играе важна роля за успеха ти. Пълноценният сън, контролът над стреса, избягването на вредни навици и изграждането на полезни такива също са ключови фактори, над които трябва да работиш, ако търсиш дълтрайни добри резултати и поддържането им за години напред.

2. Липса на мотивация

Липсата на мотивация, била тя от самото начало или в дългосрочен план, също е много често срещана причина, която отказва хората да преследват целта си. Много често тя е свързана и с първата – липсата на знания и избора на погрешен подход.

Защото при погрешно хранене и тренировки резултатите куцат, а с това се топи и мотивацията.

Да намериш мотивация често е трудна задачава. Но трябва да знаеш едно - Мотивацията идва не само с търсене, но и с работа. С усилена работа!

Когато истински искаш да постигнеш нещо, си готов да положиш нужните усилия, дори и да ти липса мотивацията за това.

Когато положиш нужната работа и усилия – да се информираш добре за правилния подход на отслабване или качване на мускулна маса, да си изградиш пълноценен режим на хранене и ефективни тренировки и да се придържаш към тях достатъчно дълго, за да видиш ефекта от това – мотивацията няма да закъснее.

А веднъж намерил своята мотивация, тренировките и храненето вече не изглеждат като задължения, а като приятни занимания, които не само те карат да се чувстваш по-добре, но и да изглеждаш така. И неусетно седмицата се превръща в месец, месъцът в година, годината в десетилетие… А формата и здравето ти стават все по-добри и по-лесни за поддържане!

Преодолей мързела, бори се със себе си, отмятай задачите по програмата си ден за ден и не гледай назад. Успехът зависи предимно от свършената работата, а ако мотивацията липсва в началото, то тя ще дойде като резултат от успеха.

3. Липсва на постоянство и отговорност

Третата причина, която проваля много начинаещи, е липсата на постоянство и отговорност в дългосрочен план. И именно тук мисля, че човек може да спечели най-много с професионална помощ. По-долу ще обясня защо.

А защо постоянството и отговорността са проблем за толкова много хора? Защото промяната не е лесна. Никак. Изграждането на здраво, красиво и стегнато тяло не става за ден. Не става и за седмица (въпреки, че много диети се опитват да те убедят в това).

Не. Обикновено истинската, трайна промяна отнема месеци, а понякога дори години на усърдна работа, поддържане на редовни тренировки, на пълноценно и здравословно хранене (през повечето време) и на добър дневен график.

Всичко това бързо натежава, ако не си подготвен за него и много хора се отказват след първите няколко седмици.

Ако постоянството и отговорността към целта ти и програмата са проблем за теб – най-лесният начин да се справиш с него е като разделиш отговорността си с някой друг.

Психологията, а и практиката, показват, че човек е много по-лесно податлив на разубеждение и отказване ако отговаря само пред себе си. Много е лесно да си кажеш „днес не ми е ден“, „не се чувствам във форма“, „не ми се занимава“ и просто постпенно да се отдалечиш от графика и целта си и да влезеш в старото русло.

Не така стоят нещата, обаче, ако отговаряш не само пред себе си, но и пред друг човек. Било то близък, приятел или личен инструктор. Ако искаш да изградиш постоянство и отговорност, за да спазваш програмата си и да постигнеш целта си в дългосрочен план – трябва да предадеш тази отговорност (или поне част от нея) на друг човек.

Тренирай с по-опитен приятел или с такъв с близки до твоите цели, за да се мотивирате един друг, да се побутвате в залата, но и извън нея и да следите резултатите си заедно. Тренировките с приятел са не само по-приятни, но и по-пълноценни в дългосрочен план, защото дори когато не се чувстваш в настроение за тренировка и телевизията изглежда като по-добрата алтернатива, той или тя ще ти потърси отговорност и ще те подкани да направите и следващата си тренировка. А и няма да е приятно да те изпревари в резултатите, ако го оставиш да тренира сам, нали?

Същото важи и за храната, споделяй любимите здравословни рецепти с близки и приятели и гответе заедно. Превърни приготвянето на храна в хоби, не просто в задължение. Така няма да ти тежи и ще го очакваш с натърпение, така както и самото хранене след това.

А и няма нищо по-хубаво от това да споделиш вкусната домашна храна с любим човек или добър приятел!

Що се отнася до професионалната помощ – тя също е добър вариант, ако попаднеш на наистина загрижен и разбиращ от работата си професионалист. Треньорът не само ще те държи ежедневно отговорен за целта ти и задачите, които трябва да решаваш, за да вървиш към нея, но и ще ти предаде директно знания, спокойствие и мотивация, за да направи пътят към промяната по-лек и приятен за теб.

Така че, ако търсиш спокойствието и увереността, които дава работата с професионалист – именно това са качествата, които трябва да търсиш у него.

В заключение…

Да, че не е лесно да се промениш. Нито физически, нито в нагласите и навиците си.

Но когато истински желаеш промяната и си готов да положиш нужните усилия и работа, за да я постигнеш, всичко е въпрос на добра организация и постоянство. А останалото ще дойде от самосебе си. Успех!

Автор: Страхил Иванов