Не, не става дума за съветската класика от 50-те години на миналия век, а за едно интересно наблюдение на индийски учен. 

Жеравите се славят като твърди привърженици на моногамията, но наскоро един изследовател наблюдавал птици, които живеели по тройки. Дали не ставало дума за полиамория в животинското царство? Известно е, че не всички животни са католици като жеравите. Например мъжките лъвове имат цял харем лъвици, а при човекоподобните маймуни на практика няма специални партньорства. За разлика от тях жеравите си избират партньор за цял живот, докато смъртта ги раздели.

Във филмите, литературата и поезията те са представени като символ на верността. Толкова по-изненадващо е откритието на един индийски биолог, публикувано в мартенския брой на списание „Еколъджи“. През 1999 г. Гопи Сундар видял за първи път тройка жерави. Експерти от САЩ му се присмели, но ученият не отстъпил и продължил да изучава тройката в продължение на цели 16 години. Сундар обучил и селяните да наблюдават индийските жерави, като следят за тройки.

Резултатът: сред изследваните 11 500 птици имало само 200 тройки. Въпреки че тази бройка била малка, очевидно при първоначалното наблюдение на Сундар не ставало дума за изключение. Означавало ли това, че жеравите също имат склонност към любовни триъгълници?

Междувременно по въпроса бе внесена яснота и не, тя не разклаща представата за жеравите като най-верните партньори във фауната. Третият жерав, независимо дали женски или мъжки, по всяка вероятност изпълнява ролята на бавачка. Той напуска бъдещите родители по време на чифтосването и се връща при тях отново, когато се родят пиленцата, за да помага в отглеждането им. Това не се среща често, но понякога самотен жерав се натъква на двойка, която се нуждае от помощ при възпитаването на малките. Във всеки случай шансовете за професионален успех на жеравите бавачки са по-големи от тези на жерав – бракоразводен адвокат.