В равнините на Източна Унгария необичайно топлото време тази есен задържа рекорден брой жерави, като над 194 000 от тях едновременно са се настанили в плитките блата, без да проявяват склонност да отпътуват за Африка, предаде Ройтерс. 

Унгарският национален парк Хортобаги е една от най-важните в световен мащаб зони за пребиваване на най-често срещаните жерави, които спират там по пътя си от Северна Европа към Африка, за да се нахранят и съберат сили преди дългото пътуване.

Тази есен престоят им не изглежда да е към края си, като през изминалия уикенд в националния парк все още са нощували над 163 000 жерава, пише БТА. Служители в парка казват, че това се дължи на топлите температури, надхвърлящи 20 градуса Целзий през октомври, както и на многото храна  в близките царевични полета, за разлика от 2022 г., когато регионът е бил засегнат от суша.

Заради ветровете, духащи от юг, жеравите, чийто размах на крилете достига около два метра, не изпитват желание да поемат на път на юг, тъй като тук са открили безопасно място за нощуване, с храна и благоприятно време.

"Нормалният миграционен цикъл на тези птици продължава от средата на септември до края на октомври или началото на ноември. Вече е ноември, а жеравите масово са тук", казват от парка. 

Служителите допълват, че тъй като зимите стават по-меки, някои ята от жерави използват южните части на Унгария близо до сръбската граница като място за зимуване.

От 80-те години на миналия век насам броят на жеравите, които отсядат в района на националния парк Хортобаги, се увеличава. Птиците нощуват в необезпокоявани големи пресушени рибарници и плитки блата. След изгрев слънце те отиват да се хранят в близките царевични ниви, където могат да намерят останали след жътвата семена.

Късно следобед птиците се връщат в блатата, за да нощуват и да се социализират, тъй като именно тогава младите жерави усвояват важни житейски умения и поведение.