Кухненските гъби са: а) топли; б) влажни; в) изпъстрени с остатъци от храна. Това ги прави идеалната среда за развъждане на микроби. От рода на:

  • Кампилобактер (Campylobacter) 
  • Салмонела (Salmonella)
  • Стафилококи (Staphylococcus)
  • Ешерихия коли (E. coli)
  • Листерия (Listeria)

Дори и да измиете гъбата със сапун, това не е достатъчно, за да се премахнат микробите, посочва микробиологът Филип Тиерно, цитиран от Lifestyle Insider
Има един единствен начин наистина да изчистите гъбата. Потопете я в разтвор от белина и изплаквайте след всяка употреба. За да направите разтвора са ви нужни:

 

  • белина;
  • голям контейнер (туба);
  • купа;
  • гумени ръкавици;
  • мерителен съд;
  • фуния 
  • и гъба. 

Напълнете празния съд с девет части вода и една част белина. Сложете гумените ръкавици, за да отлеете от белината и я излеете в съда с фунията. За литър разтвор са ви нужни 100 мл. Долейте внимателно 900 мл вода в съда. Сложете гъбата в купата и полейте достатъчно от разтвора, за да я покрие. Това ще убие микробите моментално. Изплакнете с вода и оставете да изсъхне. Гъбата е идеално чиста и готова за употреба. Запазете бутилката с разтвора и почиствайте гъбата след всяко миене на съдове или бърсане на плота.