Въпреки че вероятно мнозина си мислят, че френските кроасани произлизат от Франция, това не отговаря на истината. Всъщност френският кроасан води своя път от Виена още през ранния 13.век, но тогава по-скоро прилича на кифла.

Съществуват различни версии за това как кроасанът си е проправил пътя до Франция, но първото съществено доказателство идва едва през 17.век, когато хлебопекари във Виена започват да оформят многолистното тесто във форма на полумесец и да го продават в Париж.

Любопитна е историята около формата на полумесец – как се ражда замисълът й?

По онова време (1683 г.) Виена е под турска обсада. Турските войници започват да копаят тунел под защитните стени на града, за да го превземат. Първи ги чуват пекарите, тъй като те стават много рано и работят в помещения под земята, които са били в близост до крепостните стени. Именно пекарите предупреждават австрийската войска, която реагира навреме и спира вражеската сила с помощта и на поляците. Когато обсадата на австрийската столица пада след два месеца, пекарите, решават да отбележат този момент, като оформят кифлата във формата на полумесец, за да се присмеят на символа на турското знаме – полумесеца.  

Впоследствие французите изменят рецептата, като налагат предварителното втасване на тестото и неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло, с което става едно от олицитворенията на френската кухня. Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат с топинг (шоколад, карамел и др.) или го правят с плънка от спанак.

Бракът между австрийската принцеса Мария-Антоанета и френския крал Луи XIV често се определя като момента на създаване на кроасаните във Франция. Французите променят рецептата, като налагат предварителното втасване на тестото (наричат го кипфел) и неколкократното му охлаждане и разточване с добавка на масло, което го превръща в един от символите на френската кухня.

Във Франция кроасанът се сервира топъл и намазан с масло, в САЩ го заливат с топинг от шоколад, карамел. За пръв път кроасаните се появяват на българския пазар през 1993 г., произведени от Pen d`or.