Въпреки че икономическата криза си е истинско нещастие за хора и народи, ново проучване на здравето в Куба показа, че тя има и положителна страна.

Според изследването на мадридски медици и икономисти кризата ни прави по-здрави, защото ядем по-малко, а се движим повече. В началото на 90-те години на миналия век Куба изпада в изключително тежка икономическа криза заради разпадането на СССР. В резултат на това гражданите й отслабнали средно с 4-5 кг, а разпространението на болести като диабета и сърдечно-съдовите заболявания в страната рязко паднало.

Когато икономиката на Куба започнала да се стабилизира обаче, гражданите отново напълнели и се обездвижили, и националното здраве се сринало. Тези изводи накарали учените от университета „Алкала” в Мадрид да заключат, че ако населението на една държава отслабне масово с по 5 кг (вследствие на общата тежка икономическа ситуация), то смъртността от сърдечно-съдови проблеми ще намалее с една трета, а тази от диабет тип 2 – наполовина.

Промяната на навиците на цели народи по отношение храната и движението могат фундаментално да променят здравословната картина на света, убедени са учените. И дори не говорим за толкова драстични промени – само 5 кг намаляване на теглото и леко повишаване на физическата активност.