Начинът, по който си представяме Исус Христос, един от най-влиятелните образи в съвременната цивилизация, е изграден от редица произведения на изкуството – православните икони, „Тайната вечеря“ на Да Винчи, „Разпнатия Христос“ на Диего Веласкес и други. В резултат на това сме свикнали да си го представяме, висок, светлокож, с дълга права коса и брада. Но истината е, че хората, живели по онова време в района на Галилея – днес в северната част на Израел – не са имали почти нищо общо с този образ. 

За да разкрие как вероятно е изглеждал Исус, през 2002 година специалистът по лицево разпознаване в съдебната медицина и учен от университета на Манчестър Ричард Нийв пресъздава лицето на типичния жител на родното място на Исус през I век от новата ера. 

Работейки с израелски археолози, Нийв получава три черепа на галилейски семити, открити в района около на Йерусалим. След това той прилага компютърна томография, за да създаде 3D разрези на тези черепи, за да разкрие пълната им структура. Това позволява на компютърна програма да генерира макет на това, което истинските лица биха изглеждали.

Въоръжен с тази информация, Нийв успява да създаде триизмерен модел на мъж  от региона и времето, в които е живял Исус. След което Нийв и екипът му е трябвало да разчитат на древни рисунки, открити в археологическите обекти из региона, за да определят как е изглеждала косата му, какви са били очите и цветът на кожата му.

Крайният резултат може да се види по-долу. Естествено, този портрет не може да се разглежда като достоверен исторически документ, но изобразява исторически точно как може да е изглеждал. Вероятно с още по-напреднали методи в резултатите ще се появят различни варианти.

Източник: IFLScience