Прозренията на световноизвестния учен Стивън Хокинг, свързани с Космоса, времето и теоретичната физика, са както сложни, така и безценни. През 2016 г. обаче култовият физик насочи брилянтното си съзнание и към един малко по-емоционален въпрос.

Тогава Хокинг се обърна към хората, страдащи от депресия, и направи поетично сравнение между това заболяване и черната дупка. Без значение колко мрачни да изглеждат и двете неща, и от двете можем да се измъкнем.

„Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са черни, както повечето хора ги изобразяват. Те не са онези вечни затвори, за каквито някога ги възприемахме… Обекти могат да излизат от черната дупка и след това дори да се озоват в друга Вселена. Така че ако се чувствате така, сякаш сте попаднали на подобно място, не се предавайте. Има изход.“

Хокинг изнесе тази реч на 7 януари 2016 г. пред 400 души в Кралския институт в Лондон. 

За съжаление, на 14 март 2018-a великият физик изгуби битката с моторно-невронното заболяване, с което живя повече от 50 г.. въпреки че лекарите му казват, че му остават само 2 години живот, когато е диагностициран през 1963 г.