Стивън Хокинг е един от най-въздействащите мислители на нашето време. Той е интелектуален идол, известен не само заради приключенския дух на своите идеи, но и заради яснотата и остроумието, с които ги изразява.

Насладете се на тези 25 цитата от него.

“Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, са определено губещи.”

“Сигурен съм, че най-простото обяснение е, че няма Бог. Никой не е създал Вселената и никой не направлява нашите съдби. Това ме води до дълбокото схващане, че вероятно няма небе и няма отвъден живот. Ние имаме само този живот да оценим великия замисъл на Вселената, за което аз съм изключително благодарен.”

"Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание."

„Не е ясно дали интелигентността има някаква стойност за оцеляването в дългосрочен план.“

„Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие.“

" Интелигентността е способността да се адаптираш към промените."

“Тихите хора имат най-гръмки умове.”

"Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави нещо много специално."

"Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е и защо изобщо съществува."

"Човек не може просто да спори с една математическа теорема."

“Трябва само да се вгледаме в себе си, за да видим колко интелигентен живот може да се развие в нещо, което не бихме искали да срещаме.”

"Забелязал съм дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо, за да го променим, хора, които се оглеждат преди да пресекат пътя."

"Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

"Еволюцията е създала мозъците ни така, че да не може да си представим 11 измерения. Въпреки това, от чисто математическа гледна точка, е също толкова лесно да се мисли в 11 измерения, колкото и в три или четири."