И вие ли имате следните (лоши) навици? Ако да, нямате причина да се срамувате – защото те всъщност издават висока интелигентност!

1. Постоянно отлагате нещата

Нещата, които можете да свършите днес, предпочитате да оставите за утре? Който живее според това мото, явно е много интелигентен. Да отлагате постоянно различни дейности не е признак на мързел, а означава, че просто изчаквате правилния момент. Обикновено използвате времето, през което не сте направили нещо, за друго – а това дава тласък на творчеството.

2. Дъвчете дъвка

Това безспорно е много дразнещ навик – особено ако мляскате с отворена уста и, пази боже, надувате балончета. Но едва ли подозирате, че всъщност дъвченето на дъвка не само отпуска нервите, но стимулира и мозъчната дейност и изостря вниманието!

3. Бюрото ви е разхвърляно

На писалището ви цари същински хаос? Чудесно! Защото в този случай безредието има своите предимства. Хаосът на бюрото ви помага да бъдете по-целенасочени – просто защото ви мотивира да внасяте ред в други области. А това ви прави много по-продуктивни!

4. Често витаете в облаците

Посред бял ден мислите ви се разсейват, отнасят се нанякъде и лицето ви се озарява. Това означава да бленувате с отворени очи в нещо като транс. Харвардският психолог Дениъл Гилбърт е установил, че прекарваме почти половината си живот фокусирани не върху външния свят и върху онова, което вършим в момента, а заети с мислите си. В никакъв случай не бива да се чувстваме виновни заради това! Защото който обича да мечтае, е по-креативен и фактически по-продуктивен. Ако витаем в облаците по 12 минути на ден, докато си блъскаме главата над някоя трудна задача, по-бързо намираме решение на проблема.