Коя е най-несъвместимата връзка?

31 януари 2019 г., 13:44
3806

Shutterstock

Най-лошата психологическа комбинация в една връзка се получава, когато единият от партньорите е тревожен и прекалено обсебващ, а другият - отдръпнат и равнодушен, установи изследване. Когато единият партньор е неспокоен и прекалено отдаден на връзката, се генерират твърде крайни чувства, които могат да навредят на връзката и настроенията да се променят постоянно в рамките дори на един ден.

От друга страна, по-равнодушният и несериозен от двамата избягва прекаленото обвръзване, което го задушава. Учените от екипа, провел изследването, обясняват механизма на тази психологическа несъвместимост по следния начин: "Хората с тревожно разстройство реагират, като се вкопчват в партньора си и се грижат за него почти обсебващо. Докато по-равнодушните реагират, като просто избягват връзката”.

“Философията, която действа тук, е популярната максима, че е по-добре да не си имал, отколкото да имаш връзка и да я загубиш. Тези партньори с подобни разстройства по правило имат и повече проблеми в интимната област”, коментират още от екипа.

Резултатите от изследването са получени след участието на 211 двойки в Баския регион на Испания. Екипът ги разделил според различните типове привързаност към партньорите и ги е разпитал подробно за тяхната сексуална удовлетвореност. Типовете привързаност дават отговор на проблема как хората реагират на заплахи и проблеми във взаимоотношенията си с другите.

Адаптация: Цветелина Велчева

Psy Blog

Коментари