„Дъщеря ми е на 4 месеца. От раждането ѝ стомахът постоянно къркори, особено по време на хранене. Слагам ръка на коремчето ѝ усещам, че там се вихри истинска буря. Какво е това? Колики? Или някакъв стомашен проблем? Как да ѝ помогнем? Необходимо ли е някакво лечение?“, пита разтревожена майка. 
Ето отговора на педиатъра д-р Олга Татаркина.

Къркоренето на корема се появява и е естествено, както при възрастни, така и при бебета поради перисталтиката, т.е. вълнообразно свиване на стените на стомаха и червата.
Храната, която е попаднала в стомаха, постепенно се движи из стомашно-чревния тракт и това е придружено от бълбукане, къркорене, куркане, което обичайно не се чува отвън.
Може да "слушате" тези звуци само с помощта на стетоскоп – ако опрете слушалката до стомаха.
Известно време след хранене, когато стомахът е почти празен, неговите контракции се чуват и с просто ухо, тъй като

празният кух орган усилва звуците

В този случай къркоренето сигнализира, че е време за ядене. Това е нормално и се случва на всяка възраст.
Но понякога къркоренето в стомаха може да стане силно изразено, придружено от подуване. Това е така наречения метеоризъм – прекомерна концентрация на газове в червата.
Причината за метеоризъм през първата година от живота може да бъде поглъщането на въздух по време на кърмене, когато бебето не се „закачи“ правилно за гърдата. В този случай въздухът влиза в стомаха, а след това и в червата.
При бебета, които се кърмят, това може да стане и ако майката консумира храни, които образуват газове: като зеле, бобови растения, черен хляб, сушени плодове, мъфини, сладкиши или газирани напитки.
Къркоренето на стомаха може да бъде провокирано от стресова ситуация, когато бебето или майка му са нервни. 
Доказано е, че при стрес с млякото на кърмеща жена се отделя хормонът грелин. Когато с кърмата той попадне в стомашно-чревния тракт на бебето, предизвиква цяла каскада от негативни реакции.
Напоследък доста често бебетата до една година

 имат непоносимост към протеини от краве мляко

Това става причина за нарушаване на стомашно-чревния тракт. Случва се не само с тези на изкуствено хранене.
Когато кърмещата майка консумира млечни и млечно-кисели продукти, част от протеините на кравето мляко попадат в кърмата и могат да предизвикат бурна реакция у бебето. Рискът е по-голям отколкото, ако бебето се храни с формула. 

Друга причина за къркоренето в стомаха на бебето може да бъде лактазен дефицит – липса на ензим (лактаза), който разгражда млечната захар (лактоза). Трябва да се има предвид, че вроденият, т. нар. първичен лактазен дефицит, е изключително рядко заболяване.
Често лактазната недостатъчност придружава

непоносимост към протеините на кравето мляко

и изчезва, когато млечните протеини се изключат от диетата на майката, ако детето е кърмено, или когато премине на специализирана формула, ако се храни изкуствено.
Непоносимостта към глутен (зърнени протеини) също може да е причина за образуване на повече газове.

Продължава на страницата на Новите родители