София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града.  Представяме ви Мартин Ангелов и Халфбайк - нов тип превозно средство, което комбинира колоездене и ходене.  Запазено е двигателното ядро на класическия велосипед  (колелото свързано към педалите), но всичко останало е претърпяло промяна.  Резултатът е едно съвсем ново преживяване.  Характерна е изправената позицията на тялото,  която е най-близка  до естествената поза при ходене.  Контролът се извършва не само с ръцете, но с цялото тяло,  което упражнява баланса и рефлексите по-съвсем нов начин.  В същото време колелото е сгъваемо, много компактно и леко и лесно може да се побере в обикновен багажник и да се вземе в градския транспорт.

 Аз съм... Мартин Ангелов и съм завършил архитектура в София.  Собственик съм на фирма за производство на колела .  В свободното време обичам да спортувам и да съм сред  дивата придода, комбинацията от двете е най-добре.  Мечтая за все повече щастливи хора около мен. - Почивам си като рязко сменя пейзажа и правя нещо активно.  Скоро научих, че искам да променя  рутината и установения ред, търсенето на нови подходи ми носи удоволствие.

От колко време се занимавате с изработка на алтернативни "колела" или по-точно средства за предвижване в града?
От 2008 г.

Има ли пазар за продуктите ви в България?
Много малък, но от сърце.

Има ли световни тенденции, от които работата ви се повлиява?
Не, ние създаваме тенденции, шегувам се. Влияем се от тенденцията хората да стават по-мързеливи и искаме да противодействаме на това като събудим заспали инстинкти.

С кой съвременен дизайнер бихте искали да работите - няколко имена, които ви вдъхновяват?
Христо Явашев, Банкси, проф. Камен Донев.

Защо решихте да участвате на София Диша?
Доста добър повод са се срещтнеш с готини хора.  Определено София има нужда от повече събития, които да се случват на улицата.

Коя е най-близката ви професионална цел?
Да разширяваме възможностите си за нови предизвикателства и да носим удовлетворение на хората.

Щандът на HalfBike ще откриета в Базарната зона, по време на София Диша 2016 г., на 7 август, на ул. „Иван Денкоглу“, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery
Gallery