Обичате ориз, но се тревожите за теглото си? Добрата новина е, че учените са открили метод, който намалява калорийното съдържание в ориза до 60% - само с начина на приготвяне, пише Daily Mail.

Ако сготвите ориза с кокосово масло и после го охладите за 12 часа в хладилника, това намалява калориите наполовина, показва изследване.

Учените от Колежа по химични науки на Шри Ланка са експериментирали с 38 различни разновидности ориз от страната.

Те слагали по една чаена лъжичка кокосово масло във вряща вода, след което добавят половин чаша ориз, варят го на бавен огън 40 минути или го кипват за 20-25 минути.

Този метод увеличава до 10 пъти количеството устойчива скорбяла в ориза, която е несмилаема в човешкия организъм. Устойчивата скорбяла не се абсорбира - не се превръща в енергия или мазнина и няма калории.

При най-добрите разновидности ориз калорийното съдържание намалява с 60 процента. 

Една чаша ориз (210 г.) съдържа 240 калории. Колкото повече е несмилаемата устойчива скорбяла има в него, толкова по-малко от тях приемате.

Охлаждането е съществена стъпка в процеса, но претоплянето на ориза за консумация не се отразява върху количеството устойчива скорбяла.

От друга страна лекарите предупреждават, че претопленият ориз може да доведе до хранително отравяне, затова трява да сме сигурни, че оризът е напълно претополен и пари, преди да го ядем. Също така не е добре да се оставя в хладилника повече от един ден.