Избрали сте си сайт за запознанства, направили сте си профил със снимките, на които изглеждате най-добре, и т.н. Следващата стъпка е да си седите и да чакате някой да ви заговори, или проактивно да започнете да изпращате съобщения на потенциални бъдещи партньори.

Със сигурност едно от нещата, които ще искате да знаете е какъв тип първи съобщения е най-вероятно да получат отговор. Трябва ли да бъде шеговито, да съдържа факти или просто да се представите? Колко да кажете за себе си?

Ето три съвета, които увеличават вероятността за отговор:

1. Обърнете внимание на това, което получателят е споделил за себе си в описанието, за да покажете, че този човек наистина ви интересува.

2. Недейте просто да съобщавате. Задайте въпрос. Въпросът позволява другият да отговори, което по-трудно се получава с простото изявление. Използвайте името на получателя – по-приятелско е.

3. Бъдете честни. Знаем, че е лесно да получите положителен отзив, когато кажете, че имате интереси, подобни на неговите, но няма никакъв смисъл да казвате, че обичате да колекционирате салфетки, ако това просто не ви интересува.

Науката:

Проучване от 2011 г., изследва какъв тип първи съобщения е най-вероятно да получат отговор. Учените правят амбициозен анализ на 167 276 съобщения, изпратени от 3657 потребители. Резултатите сочат, че вероятността за отговор зависи от няколко фактора:

- по-рядка употреба на местоимението „аз“
- по-рядка употреба на думи, свързани с развлечения от типа на „филм“
- по-честа употреба на думата „ти“
- по-честа употреба на думата „връзка“ и „полезен“

Eтикетът:

В комуникацията лице в лице, е грубо да ти зададат въпрос и да не отговориш, но в света на запознанствата по интернет, не е необичайно съобщенията да остават без отговор. И това не се смята за обидно . Дори относително безлични отговори като „не, благодаря“, са приемливи. Някои хора, които използват сайтове за запознанства, не проверяват съобщенията си толкова често, други междувременно намират някого и престават да проверяват сайта, макар че профилът им още стои там. Затова, ако не получите отговор, не го приемайте лично, а просто пишете на някой друг.

По материал на Psychology Today