„Храна за размисъл“ придобива съвършено ново значение, буквално. Мнението, че рибата подобрява мозъчните функции, е широкоразпространено. Най-вероятно обаче съществува още една супер храна, която стимулира сивито ни вещество и е общодостъпна. А именно – киселите краставички, пише LifeHack.

Разбира се, не всички кисели краставички имат позитивен ефект върху мозъка. Изследване, проведено колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния, открива, че естествено ферментиралите храни като кисели краставички с копър, могат да увеличат нивата на серотонин – химикал, отговорен за нашите настроения.

За хората, които се борят с тревожност или депресия, този тип храна би могла да замени фармацевтичните антидепресанти.

Стомашно-чревният тракт и тревожност

Според д-р Майкъл Гершон – автор на The Second Brain – нашият стомашно-чревен тракт е своеобразен втори мозък в тялото (броят на невротрансмиторите и на двете места е почти еднакъв).

Ако обаче нашият мозък контролира нашите чувства и решения, стомашно-чревният трак взима решения от типа на поглъщане, храносмилане, абсорбиране и/или елиминиране на питателни вещества. Той дори комуникира с главния мозък – изследвания показват, че при наличието на проблеми в стомаха се изпращат сигнали до мозъка. Това от своя страна задейства поредица от промени в настроението, което обяснява защо хора с проблеми в тази област страдат много повече от депресия и тревожност.