"Ако минавате през ад, продължавайте да вървите, без да спирате." Уинстън Чърчил

Когато нищо не върви както трябва... Ето 8 препоръки, които трябва да знаеш и които ще те мотивират, когато най-много се нуждаеш от това:

1. Болката е част от растежа.

Понякога животът затваря врати, защото е време да се движиш. И това е добре, защото често пъти ние не тръгваме напред, ако обстоятелствата не ни принуждават. Когато настъпят тежки времена, напомняйте си, че нито една болка не идва без цел. Движете се от това, което ви причинява болка, но никога не забравяйте урока, който тя ви преподава. Това че се борите, не означава, че преживявате неуспех. Всеки голям успех изисква да има достойна борба. Хубавото иска време. Останете търпеливи и уверени. Всичко ще се подреди, вероятно не веднага, но в крайна сметка всичко ще се получи...
Помнете, че има два вида болка - болка, която ранява и болка, която ви променя. И двете болки ви помагат да пораснете.

2. Всичко в живота е временно.

Винаги, когато вали дъжд, ти знаеш, че той ще спре. Всеки път, когато ви причиняват болка, раната заздравява. След тъмнината винаги се появява светлина - за това ви напомня всяко утро, но въпреки това често ни се струва, че нощта ще продължи винаги. Това няма да стане. Нищо не продължава вечно. Затова, ако точно сега всичко е хубаво, наслаждавайте му се. То няма да продължи вечно. Това, че в даден момент животът не е лек, не означава, че не можете да се засмеете. Ако има нещо, което ви притеснява, не означава, че не можете да се усмихвате. Всеки момент ви дава ново начало и нов край. Всяка секунда вие получавате втори шанс. Просто го използвайте.

3. Тревогите и оплакванията нищо не променят.

Онези, които се оплакват най-много от всички, постигат най-малко от всички. Винаги е по-добре да се опиташ да направиш нещо по-голямо и да претърпиш несполука, отколкото да се опитваш да успееш, без да правиш нищо. Нищо не е свършило, дори да сте загубили; но всичко ще е приключило, ако реално повярвате в това. Ето защо продължавайте да се опитвате. Не позволявайте сенките на миналото да помрачат бъдещето ви. Оплакванията от преживяното днес, няма да направят утрешния ден по-светъл. Вместо това вземете мерки, направете промяна като използвате наученото. И независимо от това, какво ще стане в крайна сметка, помнете, че истинското щастие започва да се приближава само когато вие спрете да се оплаквате от вашите проблеми и започнете да сте благодарни за всички онези проблеми, които нямате.

4. Вашите белези са символи на вашата сила.

Никога не се срамувайте от белезите, които животът ви е оставил. Белегът означава, че болка вече няма, и че раната е заздравяла. Това означава, че вие сте победили болката, извлекли сте си поука, станали сте по-силни и сте продължили напред. Белегът е нещо като татуировка на триумфа. Не позволявайте на белезите да ви правят заложници. Не им позволявайте да ви карат да живеете в страх. Започнете да гледате на тях като признак на сила. Джалал ад-Дин Мухаммад Руми веднъж е казал: "През раните във вас прониква светлината." Нищо не може да бъде по-близо до истината. От страданието са се появили най-силните души; най-влиятелните хора в този голям свят носят своите белези от рани. Погледнете на своите белези като на лозунг: "ДА! АЗ НАПРАВИХ ТОВА! Аз оцелях, и аз имам белези, с които да го докажа! И сега имам шанса да стана още по-силен."

5. Всяка малка битка е стъпка напред.

В живота търпението не означава изчакване; то е способността да запазваш доброто си настроение, работейки упорито за своите мечти. Затова, ако имате намерение да опитвате, вървете до края. Иначе няма никакъв смисъл от старта. Това може да означава да загубите стабилността и комфорта си за известно време и може би дори своя разум. Може да ви се наложи в продължение на много седмици подред да не ядете онова, с което сте свикнали, или да не спите толкова, колкото сте свикнали. Това може да означава, че ще се промени вашата зона на комфорт. Това може да означава, че ще чуете насмешки. Това може да означава самота. Самотата, въпреки това, е подарък, който прави много неща възможни. Вие ще получите пространството, от което имате нужда. Всичко останало е тест за вашата решителност, за това доколко вие наистина искате да постигнете целта си. И ако вие поискате това, ще го направите, независимо от несполуките и разногласията. И с всяка стъпка ще се чувствате по-добре, отколкото можете да си представите в момента. Вие ще разберете, че борбата не е преграда на пътя, това е пътят. И си струва да го извървите докрай.