Да седнеш в изпитната зала с купчина празни листове пред себе си, втренчен в празната дъска поглед и потящи се длани в очакване на темата, не е преживяване, за което мислим с удоволствие. Мисълта за предстоящ изпит стресира и това не е изненадващо.

В рамките на един единствен ден трябва да покажеш резултатите от месеци труд. И често се случва, когато получиш въпросите, да усетиш, че по пътя от вратата до скамейката е изтекло всичко научено.

Случайността излиза на сцената - нейната роля е причината за неспокойния сън, учестения пулс и всички останали симптоми, които свързваме с предизпитния стрес. Непознатото е това, което кара въображението да рисува невъзможни сценарии, а организмът ни да повтаря реакцията на древния прародител, застанал лице в лице със саблезъб тигър.

В това е убеден и Дейвид Снийд, ръководител на програма за личностно развитие в Университета Белмонт в Тенеси, САЩ. Според него

има лек за предизпитната треска. Преди всичко трябва да приемем този факт: известно напрежение е неизбежно. Така природата ни настройва в режим на максимална ефективност - будни, мобилизирани и нащрек, готови за работа на пълна мощност. Дозата прави лекарството.

Най-често стресът надхвърля здравословната реакция и вместо да помага да впрегнем силите си, ни блокира. Ето как да се справим с този враг на доброто представяне: