Открай време училищните и университетските изпити често пораждат безпокойство дори и в най-подготвените ученици. През 1913 г. пък онези, които са искали да преподават английски, е трябвало да положат един особено дълъг изпит на Кеймбридж. Сега, в чест на 110-ата му годишнина, ви предлагаме един от въпросите в него. Можете ли да отговорите правилно?

През юни 1913 г. само трима кандидати, които се надяват да станат учители по английски език в Англия, се явяват на изпита първия изпит за сертификат за владеенето му, който е струвал 3 паунда. Той е бил изключително изтощителен, продължил е 12 часа и е включвал диктовка, превод и фонетична транскрипция. Днес е известен като C2 Proficiency, а изпитите на Кеймбридж по английски език се полагат от над 6 млн. хора всяка година като доказателство за техните познания по английски език.

"Историческите документи от нашите архиви рисуват завладяваща картина на това колко много се е променило изучаването на английски език с Кеймбридж", коментира в изявление Франческа Удуърд, управляващ директор за английския език в Кеймбридж.

Днес, 110 години след първото му провеждане, изпитът C2 Proficiency вече е най-високото ниво на квалификация по английски на Кеймбридж. Макар че през годините нещата доста са се променили, изпитът все още се фокусира върху комуникативните умения.

А сега идва ред на трудната част - можете ли да отговорите правилно на този въпрос?

Част от изпита по английски на Кеймбридж от 1913 г. Източник: CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS & ASSESSMENT

Ако искате да проверите уменията си допълнително, вижте въпросите от приемния изпит на Харвард или Масачузетския технологичен институт от 1869 г., но не забравяйте, че високоинтелигентните хора отговарят по-бавно на въпросите.

Що се отнася до отговора на горния въпрос, вижте какъв е той според Би Би Си.

Източник: IFLScience