Много момиченца от ранна възраст се вълнуват от мамината козметика и, за щастие, родителите рядко поощряват дъщерите си да се гримират преди 10-11-години. Но е факт, че интересът към спиралата за мигли и червилото често започва още с играта на кукли, за да се пренесе върху личицето на малкото дете.

Нагримираното хлапенце изглежда просто нелепо, но майката и таткото не могат да уверят детето в това, и именно забраната може да породи нездраво любопитство към прекаляване с макиажа след време.

Тук е много важна ролята на майката, която трябва да намери начин да обясни на дъщеря си кога е най-добре да започне да се гримира и как да го прави правилно, пише Рамблер.

1. Определете подходящата възраст

Лекари препоръчват козметичните продукти да се използват не по-рано от 12-годишна възраст, за да се избегнат кожни обриви и алергии вследствие на ароматните вещества. Важно е и с гримовете да се започва постепенно - на 12-13 години можете да подарите на момиченцето блясък за устни, а към 16 да обясните на младото момиче как да нанася фон дьо тен, спирала за мигли, пудра и т. н.

Такъв принцип на постепенно запознанство с макиажа удовлетворява желанието на момичето и го учи да използва различните средства правилно – така че да подчертава естествената си красота, и да внимава да не навреди на кожата си - неща, които са изключително важни за бъдещата жена.

2. Научете момичето да овладее грижата за кожата си

Първоначалното вълнение около декоративната козметика е овладяно, но на майката се пада да обясни, че красотата не е само в цвета на лицето и сенките за очи, а да научи детето как правилно да се грижи за кожата си: да я почиства, хидратира, да скрива несъвършенствата. Комплект продукти за грижа, разработен за младежка кожа, може да се научи момичето наистина да цени и да пази красотата си. И тези уроци изискват контрол и внимание на майката.

3. Да избира хубава козметика

Не разрешавайте на дъщеря си да нанася козметика със съмнително качество, обяснете ѝ колко е важно продуктите да бъдат наистина качествени, купувайте ѝ само такива и разкажете колко е опасно да използва непроверени заместители, такива с изтекъл срок на годност – как да ги разпознава по неприятния мирис и промяната в цвета, или пък продукти, които са използвали други жени.

4. Първият собствен несесер

Когато решите, че е време, подарете ѝ козметичен несесер и обяснете разликите между нейната и мамината кожа, както и разликите между типовете кожи, за да се научи да отчита особеностите и да може сама да избира най-доброто за себе си.

Започнете с детски кремове, блясък за устни, спрей за коса, които не бива да съдържат минерални масла, спирт и парабени.

5. Избирайте многофункционална козметика

Научете дъщеря си на някои трикове, например, че тонираното червило може да заличи напукани устни, а правилният маникюр се прави със специални инструменти, които ще направят ноктите гладки и красиви – това е начин и да я отучи от гризането на нокти.

Обяснете, че козметиката трябва да се използва разумно. Обяснете, че лакът се нанася само върху добре подрязаните нокти, а гримът не трябва да се нанася върху немито лице.

Разкрийте разликите между тийн грима и този за 30-40-годишни жени, за важността да подчертае свежестта си, и да внимава да не състари лицето си с прекалено много продукти. И когато я погледнете ще осъзнаете, че, несъмнено: детето ви вече не е дете…

Новите родители