Когато бях в гимназията, веднъж се погледнах в огледалото и се запитах защо нося грим всеки ден, пише Бет Бучински от сайта Distractify. Мразех да се гримирам, мразех как се чувства кожата ми, докато го нося, и мразех да го свалям. Затова спрях (освен само в специални случаи) и ето какво открих.

1. По-бързо е.

Сутрешните ми приготовления отнемат 5 минути вместо половин час. Мия си зъбите, мия си лицето, слагам си лещите и ЧАО. В крайна сметка говорим за 6 сутринта...

2. По-евтино е.

С годините съм спестила стотици - може би хиляди - долари за гримове и свързаните с тях аксесоари. Парите тогава могат да се харчат за неща и преживявания, които ми носят радост, вместо за едно досадно сутрешно засължение.

3. Създава по-малко проблеми с кожата.

Имам естествено мазна кожа, което означава, че и без това съм склонна към лъщене и пъпки - две неща, които гримът само влошава.

"Цинковият оксид, диметиконът и пропиленът са съставки, които често се срещат в грима. Тези съставки могат да формират тънък филм върху кожата. Естествената мастна секреция и потта под този филм лесно могат да предизвикат пъпки", съобщава CBS.

4. Освобождаващо е.

Не ми се налага "да се направя". Не се притеснявам, че нещо може да се размаже. Не трябва непрекъснато да си освежавам грима, да се притеснявам, че може да имам червило по зъбите, или да сдържам сълзите си, за да не ми се разтече спиралата.

5. По-здравословно е.

Повечето гримове, особено по-евтините, съдържат токсични вещества, които вероятно не е добра идея да нанасяме по кожата си.

"Някои съставки - ароматизатори и консерванти - предизвикат алергични реакции, включително контактен дерматит. Консервантите в грима включват парабени, които са били открити раковите клетки. Следете и за съдържанието на формалдехид - той може да дразни очите и кожата", съобщава Livestrong.