Когато бях в гимназията, веднъж се погледнах в огледалото и се запитах защо нося грим всеки ден, пише Бет Бучински от сайта Distractify. Мразех да се гримирам, мразех как се чувства кожата ми, докато го нося, и мразех да го свалям. Затова спрях (освен само в специални случаи) и ето какво открих.

1. По-бързо е.

Сутрешните ми приготовления отнемат 5 минути вместо половин час. Мия си зъбите, мия си лицето, слагам си лещите и ЧАО. В крайна сметка говорим за 6 сутринта...

2. По-евтино е.

С годините съм спестила стотици - може би хиляди - долари за гримове и свързаните с тях аксесоари. Парите тогава могат да се харчат за неща и преживявания, които ми носят радост, вместо за едно досадно сутрешно засължение.

3. Създава по-малко проблеми с кожата.

Имам естествено мазна кожа, което означава, че и без това съм склонна към лъщене и пъпки - две неща, които гримът само влошава.

"Цинковият оксид, диметиконът и пропиленът са съставки, които често се срещат в грима. Тези съставки могат да формират тънък филм върху кожата. Естествената мастна секреция и потта под този филм лесно могат да предизвикат пъпки", съобщава CBS.

4. Освобождаващо е.

Не ми се налага "да се направя". Не се притеснявам, че нещо може да се размаже. Не трябва непрекъснато да си освежавам грима, да се притеснявам, че може да имам червило по зъбите, или да сдържам сълзите си, за да не ми се разтече спиралата.

5. По-здравословно е.

Повечето гримове, особено по-евтините, съдържат токсични вещества, които вероятно не е добра идея да нанасяме по кожата си.

"Някои съставки - ароматизатори и консерванти - предизвикат алергични реакции, включително контактен дерматит. Консервантите в грима включват парабени, които са били открити раковите клетки. Следете и за съдържанието на формалдехид - той може да дразни очите и кожата", съобщава Livestrong.6. Бунтарско е.

Знаете ли какво е най-гадно? Да правиш някакви неща, защото другите така очакват. Да не носиш грим е лесен начин да бъдеш различен от "стадото" и да бъдеш себе си. Аз съм доказателоство, че няма никакъв проблем да имаш добър социален живот и усешна кариера без да се налага да ходиш с грим.

7. Усилва самочувствието.

Когато спрях да нося ежедневно грим, спрях да се чувствам все едно нося маска. Показвам истинското си "аз" пред света всеки ден, знаейки, че хората ме виждат такава, каквато съм.

8. Прави специалните случаи още по-специални.

Няма смисъл да ви лъжа и да казвам, че никога не съм докосвала грим от гимназията насам. Но когато го правя,то винаги е за специален случай и вместо да го възпримам като досадно задължение, то е празничен, уникален ритуал, който засилва вълнението.

9. Празнувам себе си.

Много хора използват грима, за да "покрият" или "поправят" това, което смятат за недостатъци в себе си. Когато не носиш грим всеки ден, правиш стъпка към това да постигнеш мир със себе си и да се радваш на прекрасните си черти, които няма нужда да криеш. Със сигурност, в началото се чувствах уязвима, но после осъзнах, че този, който ме съди, съм самата аз, а не околните.

А когато съм в мир със себе си, живея за момента, вместо да се притеснявам как другите възпремат лицето ми или това как съм облечена; по-лесно е да се фокусирам върху преживяванията и хората, които действително имат значение.

И тъкмо това ме прави най-щастлива.