Напоследък все повече хора, и особено дамите, сред които упражненията за дупе са по-популярни, обръщат поглед към друго упражнение, което според тях активира по-добре глутеуса спрямо клековете и го включват все по-често в своята фитнес програма. Това упражнение се нарича хип тръст.

Но дали наистина хип тръстът превъзхожда клековете що се отнася до растежа и оформянето на седалищните мускули или клекът все още е на върха? Какво казват изследванията по въпроса?

Именно на тези въпроси ще отговорим в статията.

Хип тръст срещу клек – какво казва науката по въпроса?

Всички сме чували израза „бразилско дупе“.  Донякъде това е станало нарицателно за добре оформнения и стегнат глутеус. И може би не е изненада, че именно в Бразилия се провежда изследването, за което ще говорим тук.

В изследването влиза група жени с добър тренировъчен опит, които разделени на 2 контролни групи, в продължение на 3 месеца изпълняват или само клекове, или само хип тръст като част от своята тренировка. След края на 12-та седмица учените измерили и сравнили увеличението на силата на жените при двете упражнения, както и мускулния растеж в глутеуса и бедрените мускули с помощта на ултразвукова технология.

Какво открили учените:

Жените, изпълнявали хип тръст през контролния период, увеличили значително силовото си представяне за това упражнение, както и обема на глутеуса. Хип тръст групата успяла също да увеличи леко и размера на бедрата, както и силово представяне при клековете, но с незначителни разлики спрямо началото.

При клек групата обаче се наблюдавало значително натрупване на сила и при клековете, и при хип тръст, както и значително увеличение на обема мускулна маса и при глутеуса, и при бедрата.

Разбира се, в хип тръст групата увеличението в силата за това упражнение било малко по-голямо спрямо другата, но като цяло разликата не била кой знае колко значителна.

Тези заключения не са учудващи, тъй като и по-ранни изследвания са доказвали, че многоставните базови упражнения могат да развият силовото представяне както за самото многоставно упражнение, така и за други, по-изолиращи упражнения, натоварващи някоя от мускулните групи, влизащи в многоставното.

Но да се върнем към нашата тема – кое упражнение според теб се доказва като по-ефективно за силовия и мускулен растеж при глутеус? Няма изненади тук – клековете водят до 2 пъти по-голям мускулен растеж в глутеуса и до 6 пъти по-голям растеж при бедрата спрямо хип тръста.

Защо много хора предпочитат упражнението хип тръст?

Нарастващата популярност на това упражнение през последните години и идеята, че то е по-добро упражнение за глутеус спрямо клековете се дължат главно на ЕМГ (електромиографиски) изследвания, при които с помощта на електроди, прикрепени към мускулите по време на физическа активност, се проследява нивото на активация на различни мускулни групи.