Потърсете Ин и Ян – те са навсякъде в живота ни. Оказва се, и в билките, смята древната китайска медицина. Балансът между тези две противоположни енергийни системи е в основата на китайското билколечение.

Билкарите се стремят да откриват и лекуват причините, поради които хармонията между Ин и Ян може да бъде нарушена, както и тези, предизвикващи изчерпването или блокирането на Чи – потока на енергия в човешкото тяло.

Също като храните, билките в традиционната китайска медицина се групират в зависимост от четирите им основни характеристики – те могат да изстудяват, сгорещяват, затоплят и охлаждат. Като цяло,

билките със затоплящи и сгорещяващи свойства

се препоръчват при симптоми на студ (чувствителност към студ, студени крайници, блед език, забавен пулс), а тези с охлаждащо и изстудяващо действие – за симптоми на горещина (температура, жажда, тъмен цвят на урината, зачервен език, ускорен пулс). Ментата например има охлаждаща енергия и се използва за забавяне на метаболизма.

Сухият джинджифил

пък се смята за гореща билка. Той забавя стареенето, премахва стреса, лекува простуди, подобрява кръвообращението в мозъка и паметта, повишава апетита и подобрява храносмилането.

Билковите лекарства се групират и според вкуса – парлив, сладък, кисел, горчив и солен.

Парливият вкус премахва и активира,

сладкият тонизира, регулира и смекчава, киселият стяга и предпазва, горчивият намалява, освобождава и изсушава, соленият омекотява и прочиства.
Глухарчето и хидрастисът (Goldenseal) са две горчиви билки, които се използват заради изсушаващите им свойства при лекуване на заболявания на горните дихателни пътища.

Женското биле е сладка билка

с отлични детоксикиращи свойства – смята се, че може да премахне над 1200 токсина. Женското биле има противовъзпалителни, антивирусни, спазмолитични и успокояващи свойства. Астрагалът също е сладка билка със затопляща енергия, която засилва имунната система, лекува алергии и ускорява метаболизма.

Китайската билкова медицина използва над 10 000 естествени съставки. Въпреки че се наричат най-общо билки, освен хилядите растителни видове от цял свят, към тях спадат и различни съставки от животински и минерален произход, както и гъби като рейши, шиитаке и майтаке.