Снежанка

Кисело мляко има само в 3 от 14 марки снежанка! Отсъствието му е „компенсирано“ с множество от технологични добавки, превръщайки готовата салата по-скоро коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана.

  1. Добавени въглехидрати - една готова „снежанка“ съдържа средно 3 допълнителни източника на въглехидрати – захар, царевично нишесте, гума гуар и гума касантан.
     
  2. Нетрадиционни суровини - отсъствието на основна суровина като киселото мляко е щедро компенсирано с множество необичайни съставки – средно 5,2 - нишесте, сухо мляко, млечен протеин, хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина, майонеза и дори желатин.
     
  3. Консерванти - влагането на консерванти в готовите „снежанки“ е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова к-на. Повече не е и нужно, използваните заводски рецепти не са по вкуса дори на напретенциозните бактерии.
     
  4. Други технологични добавки - от неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.