Блогът Science аnd Dogs сравнява породите кучета, представени в книга от 1915 г., с днешните им събратя и установява, че опитите за „подобряване“ на породите са довели до редица промени, видими и невидими, които са увредили здравето на кучетата.

Например, бултериерът някога е бил красиво и атлетично куче. Днес освен мутиралия череп и по-късото тяло той има куп допълнителни зъби и склонност непрекъснато да си гони опашката.

Дакелът някога е имал добре функциониращи предни лапи и пропорционален врат. Сега гърбът и вратът са още по-дълги, а гърдите му почти докосват земята. Това е породата, изложена на най-голям риск от заболяване на междупрешленните дискове, което може да доведе до парализа.

Немската овчарка е била прекрасно куче с много по-малки размери от днешните, равен гръб, леко и издължено тяло. Днешните немски овчарки, представяни по състезания, са едри, тежки, с широк гръден кош, извит гръб и сериозни проблеми със ставите.

Няма порода, която да е била подобрена от капризното и произволно решение, че по-късо/по-дълго/по-плоско/по-малко/по-къдраво няма-значение-какво, е по-добре. Да осъдиш едно куче на цял живот страдания в името на външния вид не е подобрение, а мъчение, пише в заключение блогърът.

ВИДЕОТО на Business Insider разкрива още породи, на които човекът е нанесъл трайни щети – само за последните сто години.

Източник: Caen Elegans/Science and Dogs