Всички деца стигат до момента, в който мечтаят и много искат домашен любимец. И най-често става дума за куче. Не всички породи обаче са подходящи за деца.

Ето как да изберете куче, ако вече сте решили да направите тази важна стъпка. А е важна, защото кучето не е просто една играчка, а живо същество, което има нужда от грижи и разходки.

Защо е полезно

Включването на животно в семейството е прекрасна възможност за децата, особено за най-малките, да се научат да бъдат по-внимателни, по-грижовни и по-отговорни. В същото време това е още един приятел в игрите, който на всичко отгоре обича безрезервно и истински. И е готов на всичко за своето семейство, дори когато малкият натрапник го дърпа за опашката, рисува с флумастер по гърба му или най-брутално му вади от устата с ръка откраднатото с толкова труд кюфте от масата.

Има обаче и неща, с които задължително трябва да съобразите, когато избирате домашния си любимец. На първо място – породата, и на второ, евентуалните алергии на някой от семейството към кучешката козина. Има породи, които определено не обичат деца (те няма да търпят нищо от гореизброеното), има и такива, които се нуждаят от много движение и активност.

По дефиниция няма лошо куче, но все пак някои не са така общителни. Доброто обучение е необходимост и понякога прави чудеса. Но въпреки това е по-добре да се спрете на породи, за които се знае, че са подходящи за семейства с деца.

Големи породи

Сред големите кучета, най-подходяща за деца, са голдън ретривър, който просто кара всички да се влюбят в него. Освен това е едно много умно куче, което обича да играе на открито, търпеливо е и надеждно, и има спокоен нрав. Харесва бягането и поради тази причина се препоръчва за тези, които водят по-активен начин на живот или живеят в къща с двор, където може да тича на воля.

Друго подходящо куче е ирландският сетер. Със своята красива и лъскава козина той е безспорен любимец. И е много активен и забавен, интелигентен и с балансиран характер, което го прави подходящ и за най-малките.

Пиренейското планинско куче е също подходящо за деца. Това е топка от пухкава бяла козина със златно сърце. Отличава се с вродения си инстинкт за защита на своето човешко семейство.

Немската овчарка е друг добър избор. Тя е внимателна, търпелива, интелигентна и мнтого послушна.

Бордър колито също заслужава внимание. Тази порода притежава естествена склонност да защитава стадото, като под стадо влизат и членовете на семейството. И е много умно куче.

Истински гигант на добротата е догът. Той има внушителни размери, но е едно от най-спокойните и послушни кучета, които ще срещнете.

За семейства с деца е подходящ и лабрадорът, но е добре да притежавате и къща с двор, тъй като той има нужда от повече движение.

Средни кучета

Сред средно големите породи кучета, най-подходящ за семеен живот, е мопсът. Макар да е по-малък от големите си събратя, той всъщност има здрава конструкция, което го прави доста издръжлив. И е с жив характер, вечно готов за игри. Не притежава особен защитен инстинкт.

Колкото и странно да ви звучи, бултериерът е друго куче, което си пасва с децата като ръкавица. Далеч от общоприетото мнение, че това е много опасна порода, всъщност грозноватият, но чаровен бултериер, е перфектен партньор на малчуганите в игрите и е способен на огромно търпение с тях. Към децата и семейството никога няма да покаже агресия, но само някой да опита да посегне на неговите хора, той веднага става силно подозрителен и демонстрира своя инстинкт за защита.

Боксерът е концентрат на нежност и е чудесен вариант за деца. Освен това обожава игрите и е готов на всичко в името на някоя… беля. Проблемът е, че пуска малко повече лиги от очакваното. Но пък притежава голяма отговорност към семейството.

Продължава на страницата на Новите родители