1. Първо: „Истинската любов не е тази, която издържа дълги години на раздяла, а тази, която издържа дълги години на близост.“

Когато си млад, изглежда, че любовта е неизбежна. Тя ще се случи като слънчев удар - независимо дали го искаш, или не. Ще се разбирате с половин дума, ще преодолявате всички беди заедно и само смъртта може да ви раздели.

После обаче се оказва, че можеш да скъсаш с човека, когото обичаш, заради пресолена супа, неизмити чинии и незавинтена капачка от паста за зъби. Бедността може да съсипе всичко. Ревността също. Изневярата също. И различията в мненията и интересите. Като се замислиш, няма за какво да се хванеш, освен за децата и вещите.

Сякаш бракът е в състояние да съсипе всичко.

Стар виц гласи: „Една жена отива на някакво събиране и се хвали на приятелките си: „Минаха толкова години, а Петров е влюбен в мен, както в началото". Те се смеят: „Ако се омъжиш за него, любовта ще приключи веднага.“

Ерих Фром казва: „Любовта не е нещо естествено и присъщо на всички хора. Напротив, тя изисква дисциплина, концентрация, търпение, вяра и преодоляване на собствения нарцисизъм. Тя не е чувство, тя е съзнателна практика".

2. Второ: „Най-бързият начин да се омъжиш е да се опиташ да не го искаш.“

Иронията на живота е, че обикновено ръката на тези, които не възнамеряват да се женят, е поискана. А тези, които активно си търсят половинка за венчило, остават самотни.

Психолозите говорят за баланса на важността: ако се омъжите, вашата стойност в очите на съпруга ви веднага пада. Но ако отклоните предложението, мъжът сам ще започне да настоява за узаконяване на връзката.

Жената смята печата и пръстените за своя победа. И ненапразно! Забавлението тепърва предстои.

3. „Не е толкова трудно да спечелиш човек, колкото да го изхранваш".

Днешните жени изчисляват: колко калории трябва да приемат, за да поддържат живота си, и колко трябва да изядат мъжете. И отказват да застанат до готварската печка. Жените не съжаляват, че губят време за мъжа, когото обичат. Но готвенето не е сред приоритетите им. Съвременните жени смятат, че не е редно да крадат време от интересите си, от работата си, от развлеченията си.

4. „За пет минути скандал опознавате съпруга си по-добре, отколкото за двадесет години щастлив брак.“

Това е поговорка на писателката Дария Донцова. Казват, че трябва да се съди по действията. Но някои мъже носят пари в къщата, прекарват време с децата и поправят течащ кран. Имате шанс да разберете какво се случва в сърцето му само ако го изтръгнете насила. Но никога не правете това, освен ако не сте непоклатимо готови да чуете някои пиперливи истини брака ви.

5. „Жената не се омъжва за мъж, а за перспективите, които идват с него: къща, градина, деца, внуци, щастие. Жените са големи мечтателки, но именно тази надежда за светло бъдеще спасява демографската ситуация в страната.“

Трябва да сме напълно сигурни, че именно къща, пълна с деца, е представата ни за щастие. И на двамата. Дори ако мъжът кима и се усмихва в отговор на пламенните ви речи, докато стоите в службата по вписванията, пак си имайте едно наум. Уверете се, че сте на една вълна. За да живеете приятелски с един мъж години наред, трябва да помните:

Половината от обещанията, от които се оплакваме, че не са изпълнени, не са ни давани от никого.

Бонус: Защо жените напускат мъжете си?

Няма жени, които да искат да бъдат сами. Има жени, на които им пука с кого ще споделят живота си.

В младостта си жените понасят с чувство за хумор неприятностите в семейния живот, недостатъците на мъжете, но колкото повече жената остарява, толкова по-трудно се съгласява с подмятания и грубост, с очевидна глупост, алчност и неуважение. С напредването на възрастта сякаш започваме да виждаме повече и започваме да приемаме по-малко. Което не е непременно лошо.

На всеки седем години човек се променя драматично. Трябва да се образовате, а човекът, който живее под един покрив с вас, трябва да бъде уважаван. От момента, в който се запознаете, до момента, в който остареете.