Ако сте пропуснали първата част на материала, можете да го прочетете на този линк.

4. Да се сравняваме.

Благодарение на социалните мрежи сравняването се е превърнало в една от болестите на нашия век. Дали прекарваме толкова добре времето си като хората, които виждаме по снимките в „Инстаграм”? Колко лайкове сме събрали днес? Подобни въпроси могат само да ни изнервят и да ни накарат да се съмняваме в собственото си щастие. Винаги ще има някой по-готин, по-слаб, по-красив, по-богат и може би по-щастлив от нас. Неусетно започваме да се съмняваме в приятелите си, в стойността на живота, който водим. Всичко това ни прави уязвими и емоционално нестабилни. А чувстваме ли се така, е почти невъзможно да отворим сърцето си за любовта.

Съвет: „Инстаграм” не е истинският свят. Няма как да знаем със сигурност какво в действителност правят хората, как изглеждат, колко силно обичат или са обичани. Често най-нещастните създават най-убедителна илюзия за идеален живот. Замислете се над това следващия път, когато видите съвършената снимка на модел със съвършените размери.

5. Да взимаме прекалено навътре думите на приятелите си.

Приятелите обикновено са добронамерени и имат желание да ни помогнат, но понякога се получава точно обратният ефект. Всички хора са различни, имат различни нагласи към света, различни преживявания. Ако на някого от вашите приятели не му върви в любовта, не си мислете, че същата участ ще споходи и вас, и не се страхувайте да се влюбите. Освен това приятелите имат навика да се държат прекалено покровителствено или дори да ревнуват и е възможно, макар и несъзнателно, да се опитват да ви откажат от нещо, преди още да сте опитали, за да ви запазят само за себе си. Особено предпазливи бъдете към приятелите си, които все още си нямат половинки.

Съвет: Не позволявайте чуждият житейски опит да ви прави несигурни и страхливи, а извличайте полза от него – рискувайте, анализирайте ситуацията, учете се от грешките на другите и от своите собствени и търсете съвет от приятелите си само в краен случай.

6. Да сме нерешителни и страхливи.

Стига сме говорили за това как се чувствате вие, нека поговорим за това как се чувстват другите около вас. Възможно е поведението на някого спрямо вас, което вие приемате като липса на интерес, всъщност да е породено от страх или несигурност. Изобщо не си мислете, че вие сте единствените, които се притеснявате да поканите някого на среща или да го заговорите. Понякога стеснителността може да се сбърка с досада или дори неприязън.

Съвет: Попитайте някой свой приятел какво му е било първото впечатление, когато сте се запознали. Отговорът може да ви изненада. Усмихвайте се по-често, бъдете общителни, полагайте усилия да опознаете другите.

7. Да търсим съвети.

Ако ви е трудно да спите, да вземете душ или дори да изведете кучето, без да сте направили справка в интернет, нещо не е наред. Да не говорим, че съветите, които ще прочетем там, обикновено са писани от хора като вас. Помнете, че няма правилно и грешно, когато става дума за любов. Хората, които успяват в дадена сфера, често нямат ясна представа как точно се е случило. А дори да имаха, това не означава, че същите съвети биха довели до същия резултат и при вас.

Съвет: Престанете да търсите съвети от другите, изключете компютъра и просто излезте да го живеете този живот! Срещайте се с хора, общувайте и се вглеждайте в очите им. Любовта ви очаква някъде там. Ще я познаете. Но за да стигнете до нея, се налага да промените нагласата си и да нарушите някои правила!

П.П. Всичко, което прочетохте, е също съвет.

Автор: Цветелина Велчева