Ако в кухнята е пълно с остатъци от храна.

Кухнята трябва да е най-чистото и подредено място в дома, защото там готвим и се храним, затова е особено важно хигиената да е на високо ниво. Въпреки това в някои кухни ще видите мазни петна, остатъци от храна, недоизпито кафе, препълнена мивка с неизмити съдове. Това създава излючително лошо впечатление и говори много за домакините. Ако кухнята изглежда по този начин, то представете си какво е отношението на човека към останалите части от къщата?

И все пак, дори кухнята да е мръсна, причината може да не е в мързела на човека. Съществуват редица проучвания, които показват, че безпорядъкът е признак на депресия. Тогава вече говорим за липса на желание, на живец – сякаш човек не открива смисъл в това да е подредено и чисто. Нещастните хора просто нямат енергия да изчистят дома си, това не им се струва важно, тъй като много по-важни неща в живота са изгубили първо смисъл за тях. Освен това е много вероятно и да не ценят себе си – те смятат, че не заслужават да живеят в чист дом, твърдят психолозите.

От друга страна, редовното чистене доказано подобрява настроението и намалява симптомите на депресия. Така както много хора се ободряват и си почиват, когато готвят, така пък други се зареждат с енергия, когато чистят и виждат как домът им става все по-уютно и приветливо място за живеене.

Ако имате мръсна баня.

Един поглед към банята на човек може да ви разкрие колко държи не само на тялото си, но и на психическото си здраве. Чистата баня с шампоани, балсами, душ гелове, кремове, паста за зъби и т.н. показва, че човекът се грижи за себе си, че се поддържа и че се интересува как изглежда за себе си и за другите. Подредената козметика по рафтчета прави добро впечатление и създава чувство на спокойствие. Ако обаче в банята има само една мръсна самобръсначка и сапун, това може да означава няколко неща – че този човек не полага особено грижи за личната си хигиена и не ползва банята особено често; че е депресиран и проявява апатия към състоянието на банята си, както и към всичко друго в живота си; че в момента е много стресиран/зает/под голямо напрежениеи няма време да мисли за външния си вид. Ако случаят е третият, положението със сигурност би трябвало да е временно и на самия домакин да му стане неудобно от гледката. Ако не я намира за странна, то тогава причините може да са първите две.

Ако трупате твърде много безполезни вещи.

Някои хора трудно се разделят със старите вещи. Плюшкин е не само измислен герой на Гогол от романа „Мъртви души“, но и нарицателно за човек, който трупа стари и безполезни вещи, с които просто не може да се раздели. Всеки познава поне по един такъв в живота си. В дома на такъв човек ще видите стари и захабени мебели, складирани на балкона, до входната врата най-вероятно ще има старо колело, което никой не кара, по рафтовете се мъдрят захабени съдове и комплекти за чай, които никой не ползва, а количеството на кутиите и кутийките може да бъде стряскащо. От една страна, трупането на стари вещи може да е признак за консервативизъм – този човек иска да живее по постарому и се крие от промяната, не приема новостите на съвремието, а смята, че всичко старо е по-добро. Обикновено това е присъщо за възрастните хора, които не искат да се разделят със стария си стол например, защото нищо друго не им е удобно. Ако обаче човекът е млад и не става дума за консерватизъм, може да говорим за психически проблем – безсмисленото трупане може да бъде признак за обсесивно компулсивно поведение и невроза. Такива хора просто имат нужда да трупат вещи, защото това ги успокоява. Много е вероятно да са преживели нещо травмиращо и подобно поведение да е начин да се справят със стреса. Подобен неприятен навик обаче със сигурност ги отдалечава от шанса да създадат семейство, прави ги най-малкото странни в очите на околните, което от своя страна отключва нов стрес.