Свръхзагрижеността понякога означава чувство за притежание, ревност, мнителност – все качества, които едва ли биха били полезни за една връзка. Понякога тези неща не се забелязват от самото начало и изглеждат дори романтични. Друг път имаме навика да си затваряме очите с надеждата, че партньорът ще се промени. Голяма грешка. Признаците на нездравата ревност можете да прочетете в този материал.

Ето и какво можете да направите:

Решение номер 1: отстоявайте границите и правилата си.

След като веднъж сте осъзнали, че си имате работа с ревнивец, можете да проведете откровен разговор на четири очи и да сложите картите на масата. Не трябва да се страхувате, защото от това зависи бъдещето ви. Важно е да си кажете всичко, което мислите, и да установите ясни граници и правила. Например никак не е честно, ако партньорът ви иска да прекъснете връзки с приятелите си. Важно е още от самото начало да заявите себе си като силна личност, която няма да позволи да се превърне в отражение на човека срещу себе си и да се сбогува с досегашния си живот. Разбира се, че не всичко ще бъде същото, но компромиси трябва да направят и двете страни.

Решение номер 2: запознайте го с приятелите си.

Ако партньорът ви ревнува от вашите приятели от срещуположния пол (и още по-лошо – от всичките ви приятели като цяло), помислете дали не е добра идея да го вземете един-два пъти със себе си, когато излизате с компания. Нека се увери с очите си, че отношенията ви са приятелски и няма от какво да се притеснява. Когато човек оставя нещата на въображението, обикновено изглеждат по-страшни, отколкото са. По този начин показвате на половинката си, че няма какво да криете и стига да поиска, може да бъде част от живота ви във всеки смисъл.

Решение номер 3: приложете метода на обратната психология.

Дръжте се с партньора си така, както той се държи с вас. Искайте от него същите неща, които той иска от вас. Ако ви ревнува от приятелите ви, можете да се държите по същия начин, когато той излиза със своите приятели. Много е вероятно това ще го накара да се погледне отстрани и да осъзнае колко неуместно е поведението му. Винаги е полезно, когато се опитате да поставите някого на свое място, за да го накарате да осъзнае онова, което с думи не разбира.