Ревността е ставала причина за раздяла не за една и две двойки. Това мъчително и унищожително чувство е вредно не само за човека, към когото е насочено, но и за изпитващия я. С право ревността се определя като болестно състояние. И тук не става дума за симпатичната ревност, която е здравословна за връзката и която е нормално да припламне от време на време, когато изпитваме любов, а за онова стихийно чувство, което е в състояние да убие всяка любов. Именно това чувство е познато като синдром на „Отело”.

Учените от университета в Пиза са установили, че това всъщност е болест, за която виновно е синтезирането на прекомерно количество допамин, който уврежда невроните от фронталния лоб на кората на главния мозък. От синдрома на Отело страдащите могат да изпадат в различни нестабилни емоционални състояния - те могат да варират от депресия до избухливост и истерия. В крайни случаи може да се стигне до убийство, както Отело постъпва с жена си Дездемона в трагедията на Шекспир. И в това няма нищо романтично.

Предупредителните знаци, че половинката ви страда от синдрома „Отело“ са:

  1. Близка среща със семейството. Всяка жена би била очарована, ако мъжът, с когото излиза, иска да я запознае със семейството си. На твърде ранен етап от отношенията обаче това не говори добре за мъжа. Запознанството със семейството е вид ангажимент, за който трябва да изчакате, тъй като може да доведе до емоционални проблеми по-късно.
  2. Манипулация и ограничения. Обсебените партньори често умеят да манипулират своите половинки и да се представят в ролята на жертви. По този начин те си просят внимание и обич. Ако човекът до вас не ви позволява да се видите с приятелките си, защото ще го оставите сам вкъщи, не е на добре. Ако половинката ви се опитва да ви казва кога да излизате, с кого да се виждате, как да се обличате, какво да говорите и така нататък, то определено имате голям проблем.
  3. Страх и омраза. Ако всички ваши приятели не харесват човека до вас и предпочитат да се срещат само с вас (когато него го няма), със сигурност нещо не е наред и е време да се замислите. Вярно, че любовта е сляпа, но е много важно да успеете да се погледене отстрани през очите на приятелите си.
  4. Играта на полицай. Вашият партньор тайно слуша какво говорите по телефона, промъква се и чете личните ви съобщения, постоянно се интересува къде и с кого сте – това са сигурни знаци, че той е обсебен от вас. Ако в началото го оправдавате със силна привързаност, но това не отминава с времето, а дори се задълбочава, замислете се сериозно дали това е животът, който искате да имате?
  5. Постоянна подозрителност. Ако вашият партньор постоянно ви обвинява, че правите нещо зад гърба му, че заглеждате чужди мъже или че му изневерявате, сериозно трябва да се замислите над връзката си. Още повече, ако никога не сте му давали повод да се съмнява, той няма право да ви третира по този начин.
  6. Бъдещи планове. Ако сте отскоро заедно, но половинката ви вече е сигурна, че вие сте „единствената“, то или говорим за голяма любов, или за голяма мания. Съветваме ви да внимавате!

Ако вече се припознахте в някои от горните точки, значи със сигурност е мания. Двама души започват да планират бъдещето си заедно, след като се убедят, че са един за друг. Подобно патологично поведение често прераства в агресия.

Не, прекалената и обсебваща ревност не е романтична.

Адаптация: Цветелина Велчева