Какво ще стане, ако детето се задави? Как може да му помогнете? Първите часове по умения за бърза помощ се провеждат през 19-ти век, но малцина могат да кажат със сигурност, че знаят как да изпълнят перфектно тази техника.

Въпреки факта, че децата често се намират под надзора на възрастните, не може да изключим риска от попадане на предмети в устата. Оказването на първа помощ е специално умение, което всеки може и трябва да научи. Искаме да ви покажем как да се държите и какво да правите в подобна ситуация.

Как да разберете дали детето започва да се задушава

Има различни признаци на задушаване. Ако детето диша, но кашля, това означава, че страда от частично припокриване на дихателните пътища. То трябва да продължи да кашля, за да изхвърли заседналата частица. Не е изключено да повърне заради рефлексите, причинени от попадането на чуждо тяло в ларинкса. Тези естествени реакции помагат за изчистване на детското гърло без чужда намеса или специални техники.

Тежкият етап на задушаване е съвсем друго нещо. Ако детето спре да кашля или да вика, това означава, че неговите дихателни пътища са блокирани. Неясните звуци или беззвучното отваряне на устата също може да бъде признак на задушаване.

Внезапното посиняване или почервеняване на кожата, невъзможността за вдишване и активното слюноотделяне показват наличието на този проблем. В някои случаи може да се наблюдава загуба на съзнание.

За да помогнете на детето, трябва да го успокоите и веднага да се обадите на бърза помощ. Започнете да изпълнявате спасителната процедура преди пристигането на медицинския екип.

Не се опитвайте да достигнете до заседналия обект с ръце. Това може да доведе до неговото по-дълбоко проникване в дихателните пътища. Премахнете обекта от устата само ако може да го видите.

Деца на възраст под 1 година

Децата в този период се задушават предимно с храна. Това стане по два начина - чрез консумация или повръщане. Рискът от задушаване се появява заради глад, причинен от продължителните прекъсвания в храненето, неправилно разположение на бебето или прекомерно количество мляко, което не може да бъде погълнато достатъчно бързо. Други потенциални опасности са лошо раздробената храна с наличие на големи парчета в нея.

Има няколко метода, които могат да помогнат за спасяване на детския живот в подобна ситуация:

- Обърнете бебето по корем. Наклонете главата му надолу с една ръка, а с другата го потупайте леко по гърба 5 пъти. Направете това, сякаш се опитвате да премахнете заседнал обект от устата му.
- Обърнете бебето по гръб. Наклонете главата му надолу. Притиснете внимателно под гръдния кош с помощта на показалец и среден пръст около 5 пъти.
- Деца на възраст над 1 година

При по-големите деца трябва да се прилагат различни спасителни процедури:

Използвайте едната ръка за опора. Внимателно наклонете детето напред. Потупайте го 5 пъти с другата ръка в областта на раменете.
Обърнете детето с гръб към вас и застанете на колете, ако е малко. Хванете го през кръста с две ръце. Стиснете едната в юмрук, а другата поставете върху нея. Натиснете рязко точката, разположена под гърдите (между пъпа и ребрата), 5 пъти. Повторете, докато обектът излезе.

Ако детето лежи и няма възможност да се изправи, трябва да действате по друг начин. Обърнете го по гръб и седнете върху колената му. Поставете ръце една върху друга и рязко притиснете точката под гърдите, прилагайки плъзгащи движения от долу нагоре. Повторете, докато чуждият обект напусне гърлото.

Ако дишането на детето не се възстановява или е загубило съзнание след отстраняване на заседналия предмет, трябва да направите изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Не забравяйте, че подобни техники се различават от тези при кърмачетата и по-големите деца.

Как да предпазите детето от задушаване

За да намалите риска от задушаване на детето, може да предприемете няколко прости действия:

- Следете малчугана, за да бъдете сигурни, че няма да постави никакви малки предмети в устата си.
- Не му позволявайте да играе с играчки, които съдържат малки частици.
- Давайте му плодове без семена.
- Смилайте добре храната.
- Обяснете на детето, че не трябва да се смее или говори, докато яде.
- Научете го да не слага прекалено много храна в устата си наведнъж.
- Не го хранете насила. То може да изостане с дъвченето и това да доведе до увеличен риска от задушаване.
- Не позволявайте на детето да яде и пие по време на разходка или други активни дейности.
- Не го разсейвайте, докато яде.
- Уверете се, че не поставя капачки от маркери и химикали в устата си, докато рисува.

Дори възрастните не са защитени от задушаване. Но ако следвате тези прости правила, може да предпазите вашето дете по ефективен начин.

Надяваме се никога да не се налага да използвате тези техники за спасяване. Но въпреки това е много важно да сте запознати с тях. Ако знаете други техники за спасяване на дете от задушаване, споделете в коментарите.

Източник: framar.bg