Не сте съгласни с възпитателните методи по отношение на децата от страна на вашата половинка? За това какво да правим в подобен случай, разказва психологът Наталия Фесенко.
Два са основните въпроса, на които отговаря този текст:
- Какво да правим, ако в семейството майката и бащата имат различни възгледи за възпитанието на малкото?
- Какво да правим, ако тези възгледи се прилагат от бивши съпрузи?

За хармоничното развитие на детето е необходимо да се чувства като част от здраво и хармонично семейство, в което има към кого да се обърне за помощ, винаги ще му и подскажат какво да прави и то ще ползва поведението на родителите си като ориентир за собственото си.  
Важно е за родителите да бъдат естествени и искрени в своето поведение в кръга на близките – роднини или приятели. И не по-малко важно е детето от малко да чувства единство и любов в семейството и по-малко да е свидетел на сцени на разногласия между родителите. Защото всичко, което вижда около себе си, гради основите на бъдещата личност, особено в годините (между 4 и 9), когато се формира критичното мислене на детето.

Различни възгледи за възпитанието в семейството
От самото раждане на малкото родителите трябва да изглеждат като един отбор, където всеки дава своя принос за семейството и изпълнява своята функция - всички са важни и трябва да се слушат еднакво.
Бащата винаги има отговор на всеки невероятен или неловък въпрос – защо небето е синьо, защо самолетът лети, какво да правиш, ако харесваш момиче. И таткото дава прям и кратък отговор. Що се отнася до майката, то на нея дори няма нужда да се задават въпроси: тя чувства, когато детето е обезпокоено от нещо. С нея може да се поговори, когато го мъчат душевни тревоги. Майката успокоява с най-нужните думи. Все пак тя е духовният център на семейството.

Важно е детето да вижда, че родителите се уважават един друг, че са едно цяло. Не само се обичат като мъж и жена, но са и верни приятели, готови да си помагат в трудни моменти, да се подкрепят. Затова е важно не само да помагате на детето да реши собствените си проблеми, но и да показвате как мама помага на татко с решението на негов проблем и обратното.
Тогава детето ще уважава членовете на семейството си, приятелите си, а в бъдеще и своята половинка.
Уви, в наши дни често се среща разделение на родителите на добро и лошо ченге – бащата обикновено играе доброто, защото разрешава тайно от мама да се пие газирано и да се хапва чипс, а на по-голямото дете – да шофира. Ако мама разбере за тайната, ще се притесни и ще се кара.

Именно поради подобни семейни модели у детето се насажда стереотипа, че мама, което означава и всички момичета, може да бъде лъгана и от нея да се скриват „мъжките работи“. Заради този модел детето започва да разделя родителите на любими и нелюбими. Мама не разрешава да се играе до късно вечерта, а таткото намига и дава пари за сладолед. Или обратното. Но задачата на грамотните родители е да покажат на детето, че всички решения в семейството се взимат и от двамата.

А какво да правим, ако родителите сами не могат да стигнат до решение? Ако мама смята, че 14-годишната й дъщеря не трябва да излиза вечерта със съученици, а таткото няма нищо против?
Изход има – трябва да поговорите и да стигнете до компромис.

Продължава на страницата на Новите родители