Хълцането се причинява от свиване на диафрагмата и бързо затваряне на гласните струни. Така възниква звукът „хлъц“.
Много бебета хълцат, когато ядат, преяждат или пък ядат твърде бързо. Докато хълцането е досадно за възрастните, децата често го понасят лесно и дори могат да хълцат в съня си, без да се събуждат. Но ако бебто се разстрои и дори се разплаче, може да искате да го успокоите възможно най-бързо.
Тези съвети ще ви помогнат.

Помогнете му да оригне

Ако бебето започне да хълца, докато се храни, направете почивка и му помогнете да се оригне. Така то ще изхвърли излишните газове, които може да предизвикат хълцане. По-добре е да повърне малко по време хранене, а не след това.

Използвайте биберон залъгалка

Хълцането не винаги започва по време на хранене. Понякога се появява от само себе си. Тогава биберонът може да помогне.
Когато бебето го смуче, диафрагмата се отпуска и хълцането спира. Но ако то не обича биберона, не го насилвайте и изчакайте, докато хълцането спонтанно отмине.

Дай му водичка

Ако бебето вече е захранено, му дайте водичка. Ако е на кърма или на адаптирано мляко, не е нужно да получава допълнително вода. Напротив, това може да е вредно.

Изчакайте хълцането да спре от само себе си

Хълцането притеснява ли вас и вашето бебе? Ако – не, не трябва да правите нищо.
Вероятно вие хълцате по-често от бебето си. Освен ако хълцането не е причинено от здравословни проблеми, то скоро ще премине.
Детето може да изглежда неспокойно, защото не разбира какво се случва с него по време на хълцането. Опитайте се да го разсейвате, като говорите, пеете песен, разхождате се или го люлеете в ръцете си.

Продължава на страницата на Новите родители.