Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро бе приет в болница заради хълцане, продължило цели 10 дни и придружено от коремни болки.

„Извинявам се на всички, които ме слушат в момента, тъй като хълцам вече от 5 дни – заяви Болсонаро в интервю за Radio Guaiba близо една седмица, преди да постъпи в болница. – Хълцам по 24 часа на ден.“

Сигурно е изключително неприятно да хълцаш толкова дълго време, но да спрем за миг и да помислим за Чарлз Озбърн – човека, който е хълцал цели 68 години. Едно "постижение", което му спечелва място в Световните рекорди на Гинес.

През 1922 г. Чарлз Озбърн се опитва да премери прасе. Вдига 150-килограмовото животно и в този миг пада на земята. Оттук насетне той започва да води живот (хълц), в който неговите мисли (хълц), хранене и (хълц) изречения са (хълц) прекъсвани от (хълц) постоянно хълцане. Е, виждате ли колко е досадно?

През първите няколко десетилетия Чарлз е хълцал около 40 пъти в минута. За негово щастие, впоследствие бройката леко е намаляла – около 20 пъти в минута. Към края на живота си е бил принуден да блендира храната си, тъй като не е могъл да поглъща цели парченца сред непрестанните хълцания.

Хълцанията не се предизвикват единствено от прекомерното пиене или яденето на пикантна храна – те могат да бъдат вследствие от най-различни медицински проблеми. През 2007-а 23-годишен младеж от Англия започва да хълца през няколко секунди в продължение на години. Това тотално проваля шансовете му за кариера в областта на музиката и се отразява сериозно върху качеството му на живот.

„Отчаяно исках да свиря на пиано или китара – казва той през 2010-а. – В главата ми постоянно бе пълно с музика и не можех да я изсвиря. Почвах да свиря, но впоследствие идваха хълцанията и започвах да повръщам. Бях изключително обезкуражен, че не можех да правя онова, което обичах.“

След като привлича вниманието на медиите, телевизионно шоу му плаща, за да посети специалист в Китай, който незабавно открива причината на проблема – тумор в продълговатия мозък (част от централната нервна система и пряко продължение на гръбначния мозък). Когато го отстраняват, хълцанията спират незабавно.

Що се отнася до хълцанията на Болсонаро, те най-вероятно са вследствие от чревна непроходимост.

Чарлз Озбърн винаги си е мислил, че неговите хълцания са били пряко следствие от падането му. Няколко години след инцидента лекарите му казват, че е „спукал кръвоносен съд с размера на карфица“ в мозъка си, което от своя страна е увредило частта, възпираща хълцанията.

Като изключим факта, че е бил особено популярен след медиите (и дори се появява в The Tonight Show), Осбърн води сравнително нормален живот, отглежда 8 деца и има успешна кариера.

През февруари 1990-а хълцанията му просто… спират. Година по-късно умира.

Източник: IFLScienice