Новите родители най-често са неопитни и изпълнени със страх пред това, което ги очаква, затова могат лесно да се объркат от безбройните съвети, които получават от опитните – майки, баби и познати.

Затова и често може да ги видите да правят доста странни манипулации на бебето, само защото са послушали това, което им е казал еди кой си. А бебето не може да се опълчи и да обясни, че грешат, защото се заблуждават. Нека видим някои често срещани заблуди:

Характерът на новороденото е неоформен

Желанията му се свеждат само до това да яде и да спи. Ама вие наистина ли го мислите? Вярно, че повечето бебета спят по 20 часа в денонощие през първия месец от раждането, но това не значи, че нямат изграден характер и темперамент, напротив – имат и ако ви се струва, че будуват „прекалено много“, хич не му се плашете. Щом е спокойно, весело и се храни добре, значи просто е по-енергично дете.

Трябва винаги да е топло облечено

Това си е презастраховка на родителите – те предпочитат да го навлекат с няколко броя ританки и да го завият добре с 2-3 одеалца, под предлог, че нослето и петичките му са студени. В следствие на което бебето се изпотява и нервничи. А формулата за обличане на малкото дете е проста: един кат дрехи повече, отколкото при възрастните - не повече.

Дали му е топло или не, ще разберете, като пипнете вратлето - ако е хладно, значи на детето му е студено, ако е влажно и горещо – детето е прегрято. Което е и по-опасно за здравето му.

Продължава на страницата на Новите родители.