Учени от Лондонския университетски колеж установиха защо хълцането, макар и неприятно, е наистина важно за бебетата. Оказва се, че то регулира дишането им.

Хълцането развива мозъка, предизвиквайки вълна от електрически сигнали. Именно благодарение на тази активност мъничетата се учат да контролират дихателните си мускули.

Това е и една от причините преждевременно родените бебета да хълцат много по-често – по около 15 минути на ден.

"Непосредствено след раждането ни онези мрежи, които са отговорни за обработването на телесните усещания, не са развити напълно. Ето защо установяването им е от изключително значение за новородените, коментира д-р Лоренцо Фабризи от Лондонския университетски колеж.

За да достигнат до тези заключения, учените са анализирали мозъчната активност на 13 бебета. Те са отчитали и хълцанията им по движенията на тялото с помощта на сензори. Свиването на мускулите на диафрагмата заради хълцане съответствало на подчертана реакция в мозъчната кора под формата на три мозъчни вълни. Според учените третата мозъчна вълна може да свързва звука от хълцането с чувството за свиването на диафрагмата.

Защо хълцаме като възрастни? Причината все още е неясна. Мускулното свиване обаче може да се предизвиква от стрес, вълнение, ядене или пиене.

"Тези резултати ни накараха да се запитаме дали хълцането при възрастните, което изглежда само проблемно, може всъщност да е закърнял рефлекс, останал от най-ранното детство, когато то е имало важна функция".