Извънматочна бременност е много сериозно състояние, което може да причини аборт. За съжаление симптомите, по които може да бъде разпозната, са много подобни на тези при нормалната бременност. Ето защо е от съществено значение при най-малкото съмнение да се консултирате незабавно с вашия гинеколог.

Смята се, че това е едно от най-опасните усложнения и също така едно от най-сложните за диагностициране, тъй като има много скрити и в някои случаи неспецифични симптоми, които лесно могат да бъдат сбъркани. При нея бременността настъпва извън матката, най-често в тръбата (тръбна бременност) и по-рядко в яйчниците, шийката на матката, а понякога и в коремната кухина.

Кои са най-честите симптоми

Симптомите в повечето случаи са много сходни с тези при нормална бременност. Бременните жени могат да изпитват слаба болка, подобна тази по време на менструация. В някои случаи може да има кървене, дискомфорт по време на дефекация и/или уриниране.

Болката в рамото е също един от малко известните симптоми и рядко се обръща внимание. Експерти твърдят, че това е причинено от дразнене на диафрагмата, което понякога се причинява от появата на кръв в корема.

Как се диагностицира

Единственият начин да се постави диагноза е гинекологичен преглед с трансвагинален ултразвук. Лекарят обикновено прави тест за Бета-HCG (хормон на бременността), след което решава как да процедира.

В много случаи е препоръчително да се направи лапароскопска операция или фармакологичен аборт. Но тези решения взема лекарят, в зависимост от състоянието на бременната.

Новите родители