Да започнем с това как все още редица хора мислят, че не е хубаво мъжът да присъства на раждането. Интересното е, че привържениците на тази теория изтъкват като основен аргумент „крехката“ мъжка психика. Едни от противниците на раждането заедно с партньора смятат, че гледката на страдащата му жена стресира мъжа така, че в последствие това ще се отрази на сексуалното му влечение към нея.

Други мислят, че мъжът на родилката само пречи на лекарите, разсейва ги и е допълнителен рисков фактор (някои мъже губят съзнание в най-неподходящия за това момент).

Защо е добре мъжът да бъде в родилната зала с майката

Основното, което мъжът може да направи по време на раждането е да оказва на любимата си морална подкрепа. За родилката това носи голямо спокойствие, което дава възможност по-леко да се справи със страха и болката. Тази подкрепа укрепва отношенията, тъй като жената усеща, че в такъв труден момент от живота си не е сама, не е изоставена на произвола на съдбата, а е под опеката на любимия човек.

Още един важен момент в раждането с партньора – възможността жената да се почувства в семейния си кръг. Когато родилката остане само в обкръжението на лекарите и белите болнични стени, това още повече засилва тревожността й. Когато до нея е близък човек, тя понася трудността на раждането много по-спокойно и дори по-леко.

Как това работи за бащинското чувство

Третият немаловажен момент в раждането с партньора са чувствата на бъдещия баща. Мъжете, които не са присъствали на раждането на децата си, като правило започват да изграждат връзката си с тях много по-късно, когато детето започне да проявява признаци на самостоятелност и с него може да си кажеш едно друго.

През първите месеци някои бащи се притесняват дори да вземат на ръце новороденото, защото мислят за него като за много чуплива играчка.

Бащинският инстинкт у такива мъже дълго време дреме, въпреки че самите те не си го признават, защото се притесняват да не обидят жената. Но майките винаги усещат отчуждението между бащата и детето, което понякога възниква в такива ситуации.

Най-лошото от всичко е, че бащите нерядко оставят всички задължения около грижата за бебето на плещите на току-що родилата си жена. Мъжете, които не усещат връзка с бебето, могат да приемат задълженията, свързани с него за ужасно досадни и да ги избягват

Когато бащата присъства на раждането, той влиза в процеса от самото му начало. Виждайки страданията и трудностите на половинката си, той ги и съпреживява. Просто в такава ситуация няма как да си страничен наблюдател. Затова бащите, които са присъствали на раждането, на практика веднага установяват дълбока емоционална връзка с бебето.

Мъжът на емоционално и интелектуално ниво усеща същото драгоценно чувство на родителството. У жените този механизъм се задейства от майката природа: благодарение на мощната хормонална инжекция младата майка забравя мъките от раждането и усеща безграничното щастие от факта, че си има бебе.

Емоционалната връзка също укрепва

И последният аргумент в полза на раждането с партньора: подкрепата на мъжа винаги предизвиква у жената дълбока благодарност. Мъжът също изпитва признателност, че любимата му жена е извършила героизъм, раждайки заченатото от него дете. Това укрепва брака и свързва партньорите още по-силно.

Според статистиката 97% от мъжете, присъствали на първото раждане, взимат участие и в следващите.

По материали от Умная / Новите родители