42-ата седмица наближава, а няма и няма изгледи за скорошно раждане, нито контракции - в подобни случаи майките, уплашени и притеснени, се вслушват в какви ли не съвети.

Кога наистина става дума за преносване при бременността, дали и ако да - как това може да заплашва бъдещата майка и бебето? Ето какво мислят специалистите и как отговарят на 10-те наистина важни въпроса, свързани с преносването.

1. Как се разбира, че бременността е преносена

Предполагаемата дата на раждане определя наблюдаващият лекар и тя условно е 40-ата седмица от бременността.

В повечето случаи срокът на бременността и планираната дата на раждане се изчислява според датата на последната менструация. Но за да е съвсем точно, лекарите използват данни от ултразвук в първия и втория триместър. Ако не настъпят контракции през 40-ата седмица, няма смисъл да се притеснявате – и в 41-ата седмица раждането е своевременно.

Въпреки това, превантивно след 40 седмици и 4 дни, се обърнете към женската консултация, за да може наблюдаващият акушер-гинеколог да прецени зрелостта на родовия канал. Ако шийката на матката е зряла, вероятно ще ви назначи хоспитализация за раждане в 41-ата седмица.

За преносена бременност се говори, когато се премине срокът от 42 седмици и по правило тези случаи се срещат крайно рядко – просто лекарите не го допускат.

2. Защо се случва това

Точните причини, провокиращи преносването, са по-скоро съвкупност от фактори. Към тях може да се отнесат проблеми с ендокринната система, стрес, хормонален дисбаланс, инфекциозни заболявания, болести на органите на малкия таз и дори аборт.

3. Вярно ли е, че многоплодната бременност не може да бъде преносена

Не, тя също може да бъде преносена, но, по правило, ако жената се наблюдава редовно по време на бременността от гинеколог, няма да се стигне до това.

4. В кои случаи може да се изчака естественото раждане

Преносването може да се отрази негативно на здравето на майката и плода, затова ако срокът е над 42 седмици, лекарите предизвикват раждане.

5. Как преносването е опасно за майката

Колкото повече се увеличава срокът на бременността, толкова е по-голяма вероятността бебето да се роди много едро, а раждането на такова бебе може да бъде много травматично, тъй като то трудно ще премине през родовия канал и може да бъде придружено от разтягане или разкъсване на шийката на матката, вагината и перинеума.

В бъдеще такива увреждания могат да доведат до други проблеми, като задържане на урина, образуване на ректовагинални, урогенитални фистули,  кървене, язви след раждането.

Обаче при преносването се смалява и конфигурацията на бебешката глава. Костите вече са плътни и не могат да се приспособят към формата на малкия таз, а оттова произтичат различни проблеми.

6. Какво бебе се смята за едро

Когато неговото тегло е около 5 кг, а ръстът му е от 56 см.

7. Как преносването застрашава детето

Става дума за различни неонатални усложнения, например, за хронична хипоксия – недостиг на кислород до различните органи. Кислородният глад е опасен, защото, докато расте, плодът изпитва нарастваща нужда от кислород и това състояние може да доведе до различни патологии: бебето не расте, поразява се централната нервна система.

Освен това, преносването застрашава от раменна дистокия – състояние, при което по време на раждането главата на бебето вече се е подала извън тялото на майката, а рамото или и двете са заклещени в областта на малкия таз заради големите размери на раменния пояс.

Друга заплаха за детето е синдромът на мекониална аспирация. В периода на пренаталното развитие на червата се образува мекониум (фекалиите на плода), който при преносването може да се придвижи в околоплодната течност и да попадне в дихателните пътища на плода. В резултат може да настъпи проблем с дишането, който да доведе до пневмония или други рискове за бронхите.

Продължава на страницата на Новите родители