Ново проучване свърза тенденцията към психопатия с определен тип музикални предпочитания. Съвсем не на шега учени заявиха, че според резултатите от тяхното изследване психопатите предпочитат рап.

Феновете на песни като Lose Yourself на Еминем и No Diggity на Blackstreet показали по-високи показатели на психологическите тестове, които измерват тенденциите към психопатия. За разлика от тях поп песни като My Sharona на The Knack и Titanium на Sia били свързани с по-ниски равнища на психопатия.

Изводите идват от проучване, в което 200 души слушат 260 песни и правят тестове, измерващи склонностите им към психопатия.

Според авторите е много трудно да се забележат психопатите в реалността за разлика от образа, който си създаваме за тях от телевизията, книгите и филмите. Те смятат, че музикалният тест може да помогне за създаването на по-близка до реалността представа. Водещият автор на изследването, д-р Паскал Уолиш, e убеден, че можем да познаем психопатите по плейлистовете им. Неговият екип възнамерява да проведе по-мащабно изследване, за да провери резултатите си. А ние си запазваме правото да останем скептични.

Източник: PsyBlog