Фамилното име на човека може да има отношение към избора му на професия и дори да разкрие улики за проблеми със здравето му. Това показва изследване, публикувано в популярното медицинско научно списание "Бритиш медикъл джърнъл" (BMJ)

Изданието посочва, че понякога се случва забавна зависимост между името на даден човек и неговата професия. Вероятно мнозина сред вас са забелязвали такива случаи. Така например, един от бившите министри на икономиката във Франция се казва Жак Делор. Фамилията му се превежда от френски език като "златен". Марко Вело пък се казва бивш италиански колоездач и професионален велосипедист. В областта на науката е известен примера с орнитолога Дейвид Бърд, чиято фамилия се превежда като "птица" от английски език. Друг случай е този на френския математик Анри Поанкаре, чиято фамилия означава "на квадрат". В България можем да посочим като известен пример Стефан Софиянски, който беше кмет на София.

Връзката на фамилното име с професията си има название - специалистите я наричат "именен детерминизъм".

Случайност или съвпадение е тя? Психологът Брет Пелхъм предложи но вниманието на научната общност през 2002 г. проучване, в което се казва, че хората са склонни да предпочитат това, което "има връзка със самите тях". С други думи, човек с фамилия Хлебаров е твърде вероятно да се насочи към професия, свързана с хранителната промишленост. 

Ирландски учени навлизат още по-навътре в темата. В дъблинската университетска болница (Irish Medical University Hospital Dublin) те се заеха да проверят дали името може да повлияе освен на професията и на здравето на човека. Те са потърсили хора с фамилията Брейди. Brady на английски език в словосъчетание може да прави "брадикардия" - твърде нисък сърдечен ритъм, б. р. Срещу брадикардия се използва пейсмейкър. Ирландските учени се заели да намерят отговор на въпроса дали ако някой се казва Брейди, той не е подложен на по-голям риск да му бъде имплантиран пейсмейкър?

Те извадили данните от телефонните указатели на Дъблин, публикувани между 2007 и 2013 г., с цел да се открият всички хора с тази фамилия сред цялото население. От общо 161 967 имена 579 са били Брейди (или 0,36% от извадката). По това време в дъблинската болница са били имплантирани пейсмейкъри, използвани срещу брадикардия, на 1012 пациенти. 13 пациенти са изключени от проучването. Останали 999. Сред тях имало осем души с фамилия Брейди или 0,8% от пациентите. Над два пъти повече от техния дял в общото население.

Изследователите направили и друго изчисление. Те оценили, че 1,38% от лицата на име Брейди в Дъблин в посочения период (8 от 579) са били подложени на сърдечна операция, докато при хората с друго име те са едва 991 от 161 388, или 0,61%. Ето защо, на базата на тези резултати те предполагат, че хората с фамилно име Брейди е по-вероятно да страдат от брадикардия.

Това изследване е първото по рода си, което установява връзка между името и рискове за здравето. Авторите дори се осмеляват да предположат, че фамилията Брейди идва от фамилна предразположеност към сърдечносъдови заболявания. Твърдението им, обаче остава да бъде доказано.

Някъде между хумора и сериозното, изследването им навлиза в непроучени досега пространства, отбелязва британското медицинско издание. В контекста на проучването виждаме поле за изследвания по темата и пред българските учени. Логично се явяват въпроси, като "Трябва ли да обърнат повече внимание на здравето си семейство Дебелеви?" и "Дали Захариеви трябва да си проверяват кръвната захар по-често?". Те нямат ясен отговор у нас.