Няма родител, който да не се е сблъсквал с проблема „Скучаещо дете“. И вероятно мнозина са си блъскали главите, за да намерят най-оптималното решение.

Спокойно! Не правете това, защото скуката всъщност не е чак толкова лошо нещо. Точно обратното.

Проблемът е в нас, възрастните, защото сме свикнали да я възприемаме като нещо негативно, а тя всъщност носи ползи на децата. Ето какви.

1. Насърчава въображението и творчеството

Когато останат сами, малчуганите са принудени да бъдат по-креативни и съответно развиват въображението си. Освен това получават възможност да опитат неща, които те смятат за интересни, което пък увеличава любопитството им и усещането за откритие. Това ги прави щастливи, като същевременно им доставя удовлетворение, че могат да се справят и без помощта на възрастните.

Различни изследвания доказват, че когато на деца или възрастни се възложат поредица от скучни задачи, те проявяват много повече въображение. Така че не пречете, а приветствайте скуката. По този начин децата се научават да поемат инициатива и да измислят начини за справяне, които не са продиктувани от някой друг.

2. Провокира мисленето при нестандартни обстоятелства

Животът изглежда лесен, когато от всички посоки те предупреждават и предпазват. Но пък е толкова интересен, когато предложи нещо необичайно. Същото е и със скуката. Тя кара децата да измислят свои занимания и да развиват тези умения. Наличието на свободно време им дава възможност да пробват своето мислене в непознати ситуации.

3. Развива уменията за решаване на проблеми

При възникнал проблем, скучаещите деца трябва сами да достигнат до решението му, опитвайки различни варианти. Когато се намесвате, вие всъщност им пречите да правят това. Скуката насърчава инициативността им и те свикват да мислят и разчитат на себе си във важни ситуации.

А ако ги съберете с други деца и им предоставите време и пространство, в което нищо да не ги разсейва, те се научават да комуникират и си помагат, за да направят нещо заедно. Това е изключително важно за социалните им умения. И се постига само с практика.

4. Създава доверие

Когато детето се справи само с даден проблем, самочувствието му се повишава. Следващият път ще опита нещо ново и ще поеме умерен риск, което ще го направи по-уверено. Така развива мисленето си, опознава по-добре света, фокусира по-умело вниманието си и най-важното – разбира, че сте му гласували доверие и вярвате, че може да се справи само.

Ако е ангажирано с конкретна дейност, то ще й се отдаде с цялото си сърце и внимание. Но ще свикне да си взаимодейства и да се съобразява и със заобикалящата го среда.

Източник: Новите родители