Как се обучават китайските деца

26 декември 2018 г., 08:22
2104

wong sze yuen / Shutterstock

Успехите на китайската икономика - поддържаща забележителен темп на повишаване на брутния вътрешен продукт (БВП) - впечатляват целия свят, но те не са случайни. Един от основните фундаменти на икономическия подем на Китай е образователната система в страната.  

Училищното обучение в Китай продължава общо 12 години и е безплатно, се отбелязва в коментар на „Капман Холдинг“ . Децата тръгват на училище на 6-годишна възраст. Началното училище трае 6 години и е целодневно. Средното образование също трае 6 години, като първата степен от него (първите три години) е задължителна, а втората не е,  т.е. задължителното образование е с продължителност 9 години.

Втората степен на средното образование (10-12 клас), която повечето деца завършват, има две направления. Едното направление включва професионално-техническите училища, които подготвят технически специалисти, най-вече за производствената сфера и селското стопанство. Другата насока на втората степен на средното образование - т.нар. академично направление, подготвя учениците за постъпване във Висше учебно заведение (ВУЗ), уточняват от „Капман Холдинг“. 

Само на някои от държавните училища в Китай е разрешено да приемат и чуждестранни ученици, като за тях обучението е платено. Приблизителната стойност на обучението на чуждестранни ученици в държавни училища е около 10 000 долара годишно. Обучението се води на китайски език, затова при постъпване в училището се провеждат изпити по китайски, английски и математика. Чуждестранните ученици трябва да преминат и подготвителна програма, която също е платена.

В Китай има и частни училища, които са много популярни сред чужденците. За едно от най-добрите сред тях се смята училището съчетано с пансион Beijing New Talent Academy. Там приемат деца на възраст от 18 месеца (в детската градина към училището) до 18 години. Чуждестранните ученици (и родителите им) имат избор как да се обучават. Единият вариант е чуждестранните деца да са в класове заедно с китайските.

Другият вариант за децата на чужденци е да постъпят в Cambridge International Centre, който е част от Beijing New Talent Academy. Във втория случай детето се явява на изпит по английски и математика, но не и по китайски (какъвто изпит се държи във всички държавни училища), като обучението е според британската образователна система. Но и при този вариант се изучава китайски език и култура.  

Приблизителната стойност на обучението в Beijing New Talent Academy е около 12 000 долара годишно, а при англоезичната програма – около 20 000 долара годишно.

Ако децата от чужбина, или по-скоро родителите им, предпочитат американската система, те могат да изберат Saint Paul American School в Пекин, където също се изучава китайски (макар че не се държи приемен изпит по езика).

Както може да се очаква, голяма част от чуждестранните ученици в китайските частни училища са деца на дипломати. А когато не са, изискването е те да имат официален опекун със статут на постоянно пребиваващ в Китай, ако родителите не живеят в страната.  

Китайското средно образование се отличава с висока натовареност на учениците в сравнение с много европейски системи, по мнението на експерти. Образователната система на Поднебесната империя е уникална с това, че освен традиционното обучение, стремежът е да се помага на децата да развиват и своя творчески потенциал (когато имат такъв). Една китайска поговорка гласи: „Не е лесно да се намери добър учител, но е много по-трудно да се намели добър ученик.“.

Ключови думи:
Коментари