Ново изследване е проучило как се чувстват хората веднага след секс. Въпреки че е стандартно прието, че след секс всеки се чувства релаксиран и дори може би уморен, учените са открили, че има много по-широк спектър от реакции след секс, включително емоции като депресия и дори внезапни избухвания в плач. 

“Някои хора обичат да се прегръщат, други да бъдат сами, а при някои, и то съвсем не малък брой, се наблюдава т.н. посткоитална дисфория,” обяснява психологът Робърт Швайцер от университета Куийнсленд в Австралия.

Какво точно е посткоитална дисфория? При това състояние хората редовно се чувстват тревожни, плачат, меланхолични са, разразнителни са и изобщо са неспокойни след секс.

Състоянието може да трае между 5 минути до 2 часа и може да се получи след всички видове полови актове, включително след добър и приятен секс.

Проучването има за цел в бъдеще да установи колко често се среща това състояние сред общото население и, евентуално, какви са причините и какво е обяснението за възникването на постокоиталната дисфория, която до момента все още не е разбрана добре от науката.

Източник: Science Alert