Изследователите са единодушни, че с подходяща храна и ежедневни физически упражнения пътят към здравословния живот е ясен. Лесно е да се каже, нали! Малко вероятно е да си занесете сготвена храна в офиса, още по-малко пък да се храните по няколко пъти в по-малки количества. В повечето случаи отделяте време за един солиден обяд, който понякога се налага да се осъществи дори в късния следобед, и след това си приготвяте обилна вечеря по никое време. Също така е малко вероятно да пратите на детето си мусака в училище вместо сандвич. Уви, такъв е животът! Дори да имаме амбицията да спазваме някакъв режим за една седмица, въртележката ни увлича и рано или късно се връщаме към вредните навици. Особено важно е обаче да направим всичко възможно да предоставяме на подрастващите питателна храна. Следните пет съвета ще ви насочат как да осигурите на детето си по-здравословен начин на живот.

1. Нека извършват активна физическа дейност всеки ден.

  • Редовната физическа активност е важна за растежа на детето и неговото цялостно развитие.
  • Полезно е децата да имат поне 60-минутна физическа активност на ден.
  • Наблегнете на упражнения, които укрепват мускулатурата и костната система. Важно е да се изпълняват 3-4 пъти седмично.

2. Когато са жадни, предложете вода.

  • Водата е най-добрият и полезен начин да утолите жаждата си, защото е лишена от вредните съставки в плодовите сокове, газираните и подсладените напитки.
  • Пълномасленото мляко за деца над 2-годишна възраст е полезен източник на калций.
  • По-добре предложете на детето си да изяде един плод, вместо да му сипвате плодов сок, в който има толкова излишна захар.