Мотивацията рухва, когато не виждаме бързи резултати. В началото започваме ударно, развълнувани от промените, които правим, очаквайки незабавно подобрение. Когато то не се случва, настъпва период на демотивация – знаем какво трябва да правим, но волята ни отпада.

Дори рязането на зеленчуци може да ни се стори досадно и дребнаво начинание. Като резултат лесно оставяме едва изградените нови навици да се изплъзнат от ръцете ни.

Затегнете колана. Мотивацията е като увеселително влакче

Нямаше ли да е чудесно да можем да се изстреляме нагоре след първоначалния дълбок спад на мотивацията? Имаме добри новини.

Според изследванията на Станфордския психолог Б. Дж. Фог, има начин да уловим вълната на мотивацията, за да задържим здравословните навици за по-дълго.

Какво представлява мотивационната вълна?

В нивата на мотивацията ни винаги има колебания. Например, тя очевидно е доста висока в началото, когато поставяме целите си как да се храним по-здравословно, когато комбинираме качественото хранене с упражнения или сме определили с колко трябва да отслабнем. Но тя спада, когато сме уморени след работа, стресирани, отегчени от яденето на едно и също и изтощени от всички усилия.  

Именно тези покачвания и спадове ни пречат да се задържим в новия коловоз.

Лесно е да се придържате към навика. Правете го, когато се чувствате мотивирани

Когато става дума за здравословни навици на хранене (но не само), според Фог ключът е да се яхнеш вълната на мотивацията, когато е висока.

Какво означава това? Да се потрудите здраво тогава, когато мозъкът ви е високо мотивиран, ще помогне в онези моменти, когато искате да се откажете или се изкушавате да прекъснете изградения навик.

Ето един пример. Когато сте купили зеленчуците и другите здравословни неща от магазина (вълната е висока и мотивацията е силна), използвайте този момент да подготвите и нарежете продуктите, така че да са готови за готвене. После, когато се чувствате по-малко мотивирани, ще трябва да свършите доста по-малко работа.

Когато сте мотивирани, използвайте в момента и вършете следните неща

Когато се чувствате мотивирани, свършете колкото се може повече. Разучете нови рецепти, направете си план за готвене, вдъхновете се. Това кара мозъка да гледа в дългосрочен план и да свързва здравословното хранене с приятно вълнение.

Може да използвате това време, за да сготвите нещо здравословно наведнъж, с което да заредите хладилника или фризера. Така няма да се налага да се занимавате с готвене, когато вълната на мотивацията ви е ниска.

Може да го използвате за срещи със също толкова мотивирани приятели или близки, за да готвите или тренирате заедно.

Всичко се свежда до един принцип: да свършите по-трудната работа тогава, когато мотивацията ви е най-висока. Това означава, че в моментите, когато мотивацията ви е ниска и ви мързи, всичко е приготвено предварително – по-малко пропуски и по-малко възможности да се откажете, когато сте във фаза на демотивация.

И така, уловете вълната на мотивацията, използвайте нейния връх и вижте колко далеч ще ви отведе в спазването на здравословните навици.

Източник: LifeHack