Когато започват да бягат, повечето хора мислят за разстоянието.

„Можех да пробягам Х разстояние в гимназията, ще пробягам същото разстояние днес.” И прикарват следващите две седмици накуцвайки като дядовци. Има по-добър начин.

Времето е по-важно от разстоянието

Групата Team In Training, която тренира спортисти, често начинаещи, за големи състезания в САЩ, съветва в първите месеци разстоянието изобщо да не се взима под внимание. Техният подход е ориентиран към процеса - продължителността, а не дължината на бягането.

Защо времето? На първо място, за да се предотвратят травми. Едно четиричасово бягане може да причини много такива, казват специалистите. 

Първото упражнение, с което се започва е „Напред и обратно”. То е просто: тичате пет минути в една посока. Когато часовникът изпиука, обръщате се и тичате пет минути наобратно. После пак, и пак, по пет минути във всяка посока. Няма значение колко бързо тичате или колко разстояние изминавате.

Най-лошото на това упражнение е, че е скучно. Повтаряте едно и също по една и съща отсечка - не е забавно, но е ефективно. Когато не се разсейвате от нещата около себе си, можете да се фокусирате повече върху собственото си усещане. По-вероятно е да забележите когато ви заболи нещо и да направите съответните промени, да намерите собствения си ритъм. По този начин бавно и постепенно укрепва сърдечносъдовата система и тялото свиква на натоварване през определен период от време.

Източник: Gizmodo